«Μπαρούτι» μυρίζει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου, καθώς από το μεσημέρι της Παρασκευής (28/02) πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό σημείο διέλευσης προσπαθούν με κάθε μέσο να σπάσουν τον κλοιό των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων και να περάσουν στη χώρα μας παρά τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αυξημένες ήταν και οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 120.000 ανθρώπους που επιχειρούν να μεταβούν στη χώρα μας.
Ολονύχτια ήταν η μάχη που έδωσαν οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο για να μην περάσουν παράνομα στη χώρα μας μετανάστες μέσω των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας.
Πρόκειται για μετανάστες που επιβιβάστηκαν σε ταξί, λεωφορεία και τρένα που είχε «ναυλώσει» η κυβέρνηση Ερντογάν.
Έκρυθμη η κατάσταση - 66 πέρασαν τα σύνοραΠερίπου στις 10 το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ υπολογίζονται σε περίπου 3.000 με 4.000 οι συγκεντρωμένοι παράνομοι μετανάστες στις Καστανιές, ενώ έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα 66 άτομα. Γι' αυτούς κινούνται όλες οι θεσμικά προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές διαδικασίες.
Αυτή την ώρα σημειώνονται επεισόδια με τους συγκεντρωμένους να πετούν πέτρες και ό,τι βρουν μπροστά τους προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες απαντούν με ρίψη δακρυγόνων.
Δείτε παρακάτω:
Δείτε τις σοκαριστικές εικόνες με τους μετανάστες να αποβιβάζονται από τα τρένα στην Αδριανούπολη.
Τα λεωφορεία από το πρωί της Παρασκευής βρέθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη στα ελληνικά σύνορα, όπου και άφηναν τους μετανάστες με τους Τούρκους στρατιωτικούς να τους... υποδέχονται και να τους δείχνουν τον δρόμο προς την ελληνική πλευρά.
Καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να πλησιάσουν τους Έλληνες αστυνομικούς που βρίσκονται στα σύνορα, φωνάζοντας συνθήματα. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες, γεγονός που δυσκόλευε την όλη κατάσταση. Από την πλευρά τους οι Έλληνες αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να περιορίσουν την ένταση.
Μάλιστα οι τουρκικές αρχές δεν τους επέτρεψαν να επιστρέψουν πίσω, όταν βρήκαν κλειστά τα σύνορα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί. Υπήρξαν ακόμα και μαρτυρίες για πυροβολισμούς από το τουρκικό έδαφος που ακούγονταν όλη τη νύχτα, ωθώντας το πλήθος προς το ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η hurriyet, ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκεται αυτή την ώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τριπλάσιος από χθες, ενώ ώρα με την ώρα αυτός ο αριθμός όλο και αυξάνεται.
Δείτε βίντεο από το σημείο:
Πέρασαν ομάδες μεταναστών τα ελληνικά σύνοραΤις πρώτες πρωινές ώρες μια ομάδα μεταναστών βρήκε τρόπο να περάσει απαρατήρητη και να βρεθεί σε ελληνικό έδαφος, αλλά εντοπίστηκε μέσα στο χωριό των Καστανέων.
Άλλη μία ομάδα μεταναστών κατάφερε να περάσει τα ελληνικά σύνορα, κατά μήκος του Έβρου από σημεία στα οποία μπόρεσαν να βρουν ανοίγματα, παρά την ισχυρότατη αστυνομική παρουσία. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν να περπατούν κατά μήκος του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου, προκαλώντας έκπληξη στους οδηγούς που περνούσαν από το σημείο.
Λίγες μόνο ώρες από την ανακοίνωση της δήλωσης της Άγκυρας ότι «ανοίγει» τα σύνορα της προς την Ευρώπη και ήδη στην τουρκική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές του Έβρου, όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, άρχισαν να στοιβάζονται -κατά εκατοντάδες- άνθρωποι που θέλουν να περάσουν στη χώρα μας. Πληροφορίες έκαναν λόγο για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους την Παρασκευή.
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Στον Έβρο χθες μετέβη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές το μεσημέρι της Παρασκευής προχώρησαν στο κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης λόγω συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα. Kυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μόνο όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα και κανείς άλλος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την αθρόα είσοδο από τα σύνορά της όσων δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από τα τελωνεία θα διέρχονται όσοι διαθέτουν Visa και τα προβλεπόμενα έγγραφα, ενώ στις περιπτώσεις όπου επιχειρείται παράνομη είσοδος από μεγάλο αριθμό μεταναστών αυτά θα κλείνουν.
120.000 κινούνται προς την ΕλλάδαΠαρόμοια εικόνα, όπως μεταδίδει η Deutche Welle, διαμορφώνεται και στο Ντικιλί κοντά στο Αϊβαλί απέναντι από την Μυτιλήνη. Στο νησί, από το πρωί φθάνουν με φουσκωτές βάρκες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι ροές αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες.
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όλες οι δυνάμεις των ΟΥΚ θα μετακινηθούν και τα νησιά θα ενισχυθούν με πλωτά μέσα. Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο μέχρι και 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και προσπαθούν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.
Συνολικά χθες, 151 μετανάστες κατέφτασαν σε δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τρεις αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 άτομα και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο με 54. Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στη Μεγίστη, όπου περισυλλέγησαν 26 άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχαν σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, σε σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβούν στη Χίο και τη Σάμο.
Επαφές Μητσοτάκη με ΕυρωπαίουςΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία και οι μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορά της με την Τουρκία, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε η Βουλγαρία. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη χώρα από την Τουρκία την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι τα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Τουρκία υπερβαίνουν τα 300 χλμ.
Η απόφαση της ΤουρκίαςΥπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τους ελέγχους στα σύνορα της ήρθε μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκαν τουρκικά στρατεύματα από δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει πως «αν η κατάσταση στην Συρία χειροτερέψει τότε θα χειροτερεύσει η κατάσταση με τους μετανάστες». Επίσης τονίζει ότι «η πολιτική της χώρας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν έχει αλλάξει» και αποδίδει το πρόσφατο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνει στα τουρκικά παράλια μόνο στις συγκρούσεις στην Συρία.
Η θέση της Άγκυρας στη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς, όπως δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε δημοσιογράφους, οι πρόσφυγες «αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου». Ο Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε επίσης ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.
Δείτε φωτογραφίες παρακάτω:
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM