Όσοι λατρεύουν τον καφέ και τον καταναλώνουν καθημερινά, θα έχουν παρατηρήσει πως επηρεάζει τη γεύση μας.
Το Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία μέσα από μια μελέτη που διεξήγαγε έχει την απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Foods.
Πιο αναλυτικά, το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε πως ο καφές κάνει πιο ευαίσθητους στη γλυκύτητα, ερεθίζοντας τους γευστικούς κάλυκες. Έτσι, ο συνδυασμός του καφέ με ένα φαγητό που έχει γλυκιά γεύση ενισχύει τη γλυκύτητα και υποβαθμίζει την πικρότητα.
Σε αυτή την έρευνα πήραν μέρος 155 άνθρωποι, οι οποίοι εξέτασαν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης τους πριν και μετά την κατανάλωση καφέ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσον αφορά την όσφρηση δεν αλλάζει τίποτα, ωστόσο η αίσθηση της γεύσης αλλάζει αισθητά.
Όσοι πήραν μέρος στο πείραμα έγιναν πιο ευαίσθητοι στη γλυκύτητα και λιγότερο ευαίσθητοι στην πικρότητα των τροφίμων, αφού είχαν πιει καφέ.
Μάλιστα, οι ερευνητές για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο, το αποτέλεσμα να οφειλόταν στην καφεΐνη, επανέλαβαν το πείραμα χρησιμοποιώντας καφέ ντεκαφεϊνέ. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.
«Περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να βοηθήσει το πώς ρυθμίζουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά ως πρόσθετα. Η σχετική γνώση μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ζάχαρης και των θερμίδων στα τρόφιμα, κάτι που θα ήταν επωφελές για ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπέρβαροι και διαβητικοί»