Κατά την έρευνα της Εurostat σε 32 χώρες, τα επίπεδα ικανοποίησης αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες, εκτός από τρεις -τη Λιθουανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία- σε σχέση με το 2013. Aυτοί, δε, που γελάνε περισσότερο ζουν σε Ελβετία, Νορβηγία, Φινλανδία και Αυστρία. Στις 28 χώρες της ΕΕ, η ικανοποίηση σε κλίμακα από το 1 έως το 10 βρίσκεται στο 7,3 το 2018, από 7 το 2013. Στο top 3 των λιγότερο ευτυχισμένων, οι Έλληνες, οι Κροάτες και οι Βούλγαροι. Ακόμα όμως και έτσι, δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι σε σχέση με την περασμένη πενταετία.
Show me the money!
Το θετικό πρόσημο -της ευτυχίας- ασφαλώς ουδεμία σχέση έχει με τις πολιτικές αναταραχές, τις διαδηλώσεις, την άνοδο των εξτρεμιστών, που πλήττουν αρκετά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο. Φαίνεται, όμως πως οι λαοί, γενικότερα, βγάζουν περισσότερα χρήματα (εννοείται, η Ελλάδα δεν ανήκει στην κατηγορία ή τουλάχιστον όχι η πλειονότητα των Ελλήνων), ζουν καλύτερα και έτσι πονοκεφαλιάζουν λιγότερο. Το χρήμα προφανώς δεν σε κάνει ευτυχισμένο, σου διευκολύνει όμως τη ζωή, οπότε τα παραπάνω είναι απολύτως λογικά.
Η έρευνα της Eurostat υποδεικνύει ότι, ως ένα βαθμό, το μέτρο της ικανοποίησης εξαρτάται από τον πλούτο, την εκπαίδευση και την ηλικία. Από τους νεότερους, το 11% δηλώνει χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης, ενώ στους άνω των 75 ετών, το ποσοστό ανεβαίνει στο 30%. Εννοείται -επίσης- οι πλούσιοι σαφώς και είναι πιο ικανοποιημένοι απ' τους άπορους.
Ευτυχία και δυστυχία
Στην κορυφή της λίστας by Eurostat, αναφέρει ο Guardian, βρίσκονται οι εύρωστοι Φινλανδοί και στον αντίποδα, όντες οι λιγότερο ευτυχισμένοι, οι φτωχοί Βούλγαροι.
TIPΕδώ να σημειώσω ότι το πτυχίο απ' το πανεπιστήμιο καθιστά τους κατόχους του πιο ευτυχισμένους συγκριτικά με τους άλλους, ενώ εντυπωσιακό είναι το ότι τον προηγούμενο μήνα που ολοκληρώθηκε η έρευνα, οι 6 στους 10 δήλωσαν σχεδόν συνεχώς ευτυχισμένοι. Μα τι... παίρνουν;