Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα όλων επιβάλλοντας νέες συνθήκες και τρόπο ζωής. Ωστόσο, ποιοι καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν την μοναξιά καλύτερα; Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι ή οι νέοι ενήλικες;
Οι ηλικιωμένοι φαίνεται πως είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν καλύτερα τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση σε σχέση με τους νεότερους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Σύμφωνα με άρθρο στο «JAMA», η ανθεκτικότητα που έχουν οι ηλικιωμένοι στις εκάστοτε συνθήκες τούς βοηθά να αντιμετωπίσουν το άγχος και τη μοναξιά που σχετίζονται με την απομόνωση στην περίοδο της πανδημίας.
Συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, ψυχικού τραύματος, μέχρι και έναρξη ή αύξηση της χρήσης ουσιών διαπίστωσαν έρευνες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αναφέρεται ότι το 40,9% των ερωτηθέντων εμφάνισαν τουλάχιστον μία δύσκολη ψυχική κατάσταση υγείας.
Η ανθρώπινη κοινωνική επαφή
H ανθρώπινη επαφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προσωπική μας ευτυχία, καθώς και στο πώς συνδεόμαστε με τους άλλους.
Βέβαια, οι περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις εμπεριέχουν και κάποιο είδος σωματικής επαφής, όπως μια χειραψία, μια αγκαλιά ή ένα φιλί στο μάγουλο. Οι εκάστοτε χειρονομίες σχετίζονται με την κουλτούρα του κάθε ανθρώπου και παράλληλα, συμβάλλουν στην εδραίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους άλλους.
Η ανθρώπινη μη λεκτική επικοινωνία έχει τη δυναμική να ενεργοποιεί ένα φάσμα θετικών συναισθημάτων, όπως η χαρά ή η ασφάλεια.
Λόγω των νέων συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία, η κοινωνική επαφή είναι ελάχιστη. Σε κάποιους η έλλειψή αυτής στην καθημερινότητα επιφέρει ψυχολογικές επιπτώσεις λόγω των αρνητικών συναισθημάτων που κυριαρχούν. Ωστόσο, ορισμένοι μπορούν να το διαχειριστούν καλύτερα από άλλους.
Νέοι και ηλικιωμένοι
Η κοινωνική στέρηση και η μείωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων εξαιτίας της νόσου Covid-19, θεωρούνται φυσιολογικές. Ωστόσο, είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τους εφήβους.
Μια ανασκόπηση σε μελέτες του 2020, οι οποίες διερευνούν την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά διαπίστωσε ότι αυτοί οι παράγοντες προέβλεπαν έντονα τη μετέπειτα κατάθλιψη σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενηλίκους.
Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr