Εσείς ξέρετε τι είναι η ακρασία;

agalma-tou-aristoteli-pou-isigage-tin-ennia-akrasia

Ακόμα και αν κάποιος ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη «ακρασία».

Ο συγκεκριμένος όρος είναι δημιούργημα του Αριστοτέλη και σημαίνει την κατάσταση, κατά την οποία κάποιος άνθρωπος γνωρίζει τι είναι καλό, ηθικό και σωστό, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν το πράττει.

Για την έννοια της «ακρασίας», ο Αριστοτέλης αφιέρωσε ολόκληρο το Z΄ κεφάλαιο των Ηθικών Νικομαχείων.

Συνήθως η ακρασία συνεξετάζεται με το αντίθετό της, την εγκράτεια, μέσα στη θεματολογία της ηδονής, της σύνεσης, της φρόνησης, του ήθους και της σωφροσύνης.

Συγγραφικό έργο Αριστοτέλη

Oι Αλεξανδρινοί υπολόγιζαν ότι ο Αριστοτέλης έγραψε 400 περίπου συνολικά βιβλία. Ο Διογένης ο Λαέρτιος υπολόγισε το έργο του σε στίχους και βρήκε ότι έφταναν τις 45 μυριάδες, επακριβώς 445.270 στίχους.

Μεγάλο μέρος από το έργο του αυτό χάθηκε. Ανήκε στην κατηγορία των δημόσιων ή “εξωτερικών” μαθημάτων και ήταν γραμμένα σε μορφή διαλογική. Από αυτά σώθηκε μόνο η Αθηναίων Πολιτεία, σ’ έναν πάπυρο που βρέθηκε στην Αίγυπτο.

Τα σωζόμενα σήμερα έργα του αντιστοιχούν στη διδασκαλία που ο Αριστοτέλης έκανε στους προχωρημένους μαθητές του και που λέγονται “ακροαματικές ή εσωτερικές”. Γι’ αυτό και είναι γραμμένα σε συνεχή λόγο και όχι σε διάλογο.

Επίδραση

Ο Αριστοτέλης συνέβαλε σε κάθε σχεδόν τομέα της ανθρώπινης γνώσης και ήταν ιδρυτής πολλών νέων πεδίων της.

Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Bryan Magee, «είναι αμφίβολο αν κάποιο ανθρώπινο ον γνώριζε τόσα πολλά όσα αυτός». Ο Αριστοτέλης έθεσε τις αρχές της τυπικής λογικής, ήταν πρωτοπόρος στη μελέτη της ζωολογίας, και επηρέασε κάθε μελλοντικό επιστήμονα και φιλόσοφο μέσα από τη συμβολή του στην επιστημονική μέθοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM