Βαθιά ριζωμένος ο σεξισμός στα σπλάχνα του ανδρός

Σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σχολική τάξη, πρέπει να υπάρχει ένα αντισεξιστικό σχέδιο δράσης

Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

«Δεν είμαι εγώ ρατσιστής, αυτός είναι μαύρος» αναφέρει το αστειάκι, που κουβαλάει μια τεράστια αλήθεια. Τα οπτικά φαινόμενα παρασέρνουν, ενώ το πνεύμα, το ήθος και η συνείδηση είναι άυλες καταστάσεις, και για να μάθεις να τις εκτιμάς πρέπει να έχεις παιδεία.

Το δέρμα είναι απλώς ένα όργανο του σώματος, ανεπτυγμένο από τη φύση με τη μορφή που ταιριάζει στο γεωγραφικό μήκος και πλάτος της τοποθεσίας του ανθρώπου, ανάπτυξη που έχει στόχο την αμυντική θωράκιση του οργανισμού. Το σώμα προσαρμόζεται στις συνθήκες του τόπου, και γι’ αυτό οι άνθρωποι της φυλής Μπατζάου, που είναι όλοι μέρα στη θάλασσα, έχουν ανεπτυγμένο σπλήνα, μεγαλύτερα πνευμόνια και καλύτερη όραση εντός του νερού. Για κάποιον λόγο οι Ασιάτες είναι ωχροί και οι Ινδιάνοι ερυθρόδερμοι.

Ομοίως, για κάποιον λόγο -υποψιάζομαι διαιώνιση- υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά σε αυτόν τον πλανήτη, ζώα με διαφορετικά αναπαραγωγικά όργανα, που για να λειτουργήσουν πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά. Όπως το χρώμα είναι ευδιάκριτο, έτσι είναι και το φύλο. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.

Ευδιάκριτη και ξεκάθαρη ήταν και η ρώμη των αρσενικών από την εποχή των κοινωνιών των σπηλαίων. Χιλιάδες χρόνια πριν, όταν στα… λεξικά έβρισκες μόνο τις λέξεις ουγκ, μμμ και άι άι άι, υπήρχε μια οργάνωση εντός της γεμάτης υγρασίας σπηλιάς, προκειμένου να εξασφαλίζονται η απαραίτητη τροφή και ο αμυντικός μηχανισμός που λεγόταν «φωτιά». Τις ενέργειες συλλογής τροφής και θωράκισης της οικίας τις επωμίζονταν οι άνδρες. Ένστικτα και λογικές γίνονταν ένα, και τα συμπεράσματα που εξάγονταν από τις κοινωνίες δεν αμφισβητούνταν από κανέναν και από καμία. Το μαμούθ θα το κυνηγούσε ο υψηλόσωμος (1,50 μ.) άνδρας, καθώς μόνο εκείνος μπορούσε να σηκώσει με άνεση το κοντάρι και να το εκσφενδονίσει. Μόνο εκείνος μπορούσε να κόψει με επιμονή τα δέντρα και να κουβαλήσει ξύλα στη σπηλιά. Η γυναίκα (1,20 μ.) έφτιαχνε τα ενδύματα και βύζαινε τα παιδάκια που έβγαιναν χωρίς καμία εξήγηση από την κοιλιά της.

Το DNA, που είναι και της μοδός τώρα που τα εμβόλια το… αλλοιώνουν, δεν είναι απλώς ένα οξύ που κυλάει στο μεδούλι και στο αίμα μας. Είναι το πληροφοριακό μας σύστημα, εκείνο που μας ωθεί σε επιλογές, μας καθορίζει φοβίες, μας αναπλάθει συναισθήματα. Δεν θέλει μόνο δουλειά για να μάθει ένα άρρεν πως το 2021 η κοινωνία δεν διακρίνει αλλά έχει ισοσκελίσει τον άνδρα με τη γυναίκα. Θέλει πολλή δουλειά. Είμαστε εσώκλειστοι σε ένα περιβάλλον με σύνορα, δημοτικά διαμερίσματα και ντουβάρια. Το βρέφος με το που γεννιέται πάει σπίτι και είναι κλεισμένο σε ένα δωμάτιο. Λαμβάνει ερεθίσματα που δεν διαχέονται εκτός σπιτιού, αλλά εισβάλλουν επιθετικά στο μυαλό του, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει σε ένα στερεοτυπικό περιβάλλον. Την ίδια ώρα, το DNA του στέλνει μηνύματα και του υπενθυμίζει: «Είσαι αγοράκι, παίξε με αυτοκινητάκια. Είσαι κοριτσάκι, παίξε με κούκλες». Συνδυασμός που σκοτώνει και που διαμορφώνει συνειδήσεις.

Η γυναίκα μεγαλώνοντας αισθάνεται αδικημένη και περιορισμένη. Κοιτάει καχύποπτα τους άνδρες. Και καλά κάνει. Και εδώ έρχεται η ανδρική υποχρέωση. Η μέγιστη υποχρέωση: Να περιβάλλεις κάθε γυναίκα την οποία αντιμετωπίζεις όχι μόνο με σεβασμό, αλλά με κάτι παραπάνω. Με μια συμπεριφορά απόλυτα συμπαντική. Η γυναίκα είναι το αστέρι και ο άνδρας ο πλανήτης. Η βαρύτητα να μην επιτρέπει παρέκκλιση από την τροχιά. Να μην εισβάλλεις με ηλίθιο χιούμορ, αισχρό βλέμμα ή χειρονομία στο αστρικό της περίβλημα. Ακόμη κι αν εκείνη το επιτρέψει, εσύ πρέπει απλώς να πλανάσαι. Η στιγμή της φιλίας, του έρωτα και της αναπαραγωγής ας συντελεστεί από κοινού.

Ο ηλεκτρομαγνητισμός είναι πιο ισχυρή δύναμη από τη βαρύτητα, θα σου πει ένας άνδρας γεμάτος τεστοστερόνη. Στις σπηλιές τις τράβαγαν από τα μαλλιά. Όλες αυτό θέλουν κατά βάση, θα σου πουν, γεμάτοι αρσενική έπαρση.

Πράγματι, η βαρύτητα που κρατάει ένα νόμισμα στο πάτωμα γίνεται σμπαράλια αν απλώς πλησιάσεις έναν μικρό μαγνήτη κοντά στο μεταλλικό αντικείμενο. Έτσι και ο άνδρας, με το DNA, την τεστοστερόνη και τον φαλλό του να προστάζουν τις συμπεριφορές του, δύσκολα κάποιες φορές εναρμονίζεται με την ηθική και νομική πραγματικότητα. Να ζητήσουμε την κατανόηση του γυναικείου πληθυσμού;

Η απάντηση δεν είναι απλώς αρνητική. Οι άνδρες των προηγμένων κοινωνιών δεν έχουν μόνο την υποχρέωση να φέρουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, έχουν και ένα ηθικό πρόσταγμα: Να βάζουν στη θέση τους τον φίλο τους, τον πατέρα τους ή τον συνάδελφό τους που λόγω κοινωνικού στάτους ή αγριεμένης φύσης στριμώχνει τις γυναίκες λεκτικά ή σωματικά, προκαλώντας αόρατα και ορατά τραύματα πάσης φύσεως. Η βουβαμάρα των ανδρών που γνωρίζουν είναι εξίσου κατάπτυστη με τις ξεδιάντροπες συμπεριφορές καλλιτεχνών της πλάκας που νομίζουν ότι, επειδή έχουν μια «επιδαυρική κορμοστασιά» ή έχουν παίξει σε γελοίες σειρές στην τηλεόραση, μπορούν να ξεβρακώνονται στα γραφεία τους για να διανθίσουν μια οντισιόν με το μόριό τους. Επίσης, είναι για φτύσιμο όσοι ισχυρίζονται πως έπρεπε να τα πουν τότε και όχι μετά από 20 χρόνια.

Η γυναίκα δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, εκτός αν είναι μητέρα ή εκπαιδευτικός. Είναι καταδικασμένη να βιώνει αυτή την αδικία μέχρι το τέλος της ζωής της. Ο άνδρας έχει 15 πράγματα να μάθει. Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο. Πρέπει να αποσχίσεις από το DNA του άνδρα μια προϊστορική εφαρμογή. Θέλει τόση μα τόση δουλειά, που καθίσταται αδύνατο ως ομαδικό πρότζεκτ. Σε κάθε σπίτι όμως, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σχολική τάξη, πρέπει να υπάρχει ένα αντισεξιστικό σχέδιο δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM