Τσαφούλιας: Ποια είναι η γενιά των χωρισμένων γονιών και τα χαρακτηριστικά της

Σωτήρης Τσαφούλιας: Ο πιο επιτυχημένος σκηνοθέτης της γενιάς του. Ένας άνθρωπος με παιδεία και αρχές ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας για πολλούς λόγους. 

 

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας  μας έκανε περήφανους, τόσο εμάς που τον παρακολουθούμε χρόνια και τον θαυμάζουμε για τη δουλειά και το ταλέντο του, όσο και εκείνους που δεν τον γνώριζαν. Η τοποθέτησή του στο «Πρωινό μου», για τις φρικιαστικές αποκαλύψεις στο θέατρο, μας έκανε κυριολεκτικά να τον χειροκροτήσουμε.

Ο λόγος του περιεκτικός και ευκατανόητος, χωρίς υπερβολές και εντυπωσιασμούς. Οι απόψεις του θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία και η ευγένειά του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Μίλησε με αγάπη και κατανόηση για τα θύματα αλλά και τους συγγενείς των θυτών που τραβούν το δικό τους Γολγοθά.

Μεταξύ πολλών άλλων συγκρατήσαμε και τη συγκεκριμένη φράση του σκηνοθέτη: «Ανήκω στη δεκαετία του΄70. Ανήκω στη γενιά των χωρισμένων γονιών». Γιατί η γενιά του '70 χαρακτηρίζεται με αυτόν τον τρόπο;

Η γενιά Χ - Μια ιδιαίτερη «φουρνιά» ανθρώπων 

Γενιά Χ χαρακτηρίστηκαν από επιστήμονες και μελετητές οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980. Ως παιδιά τις δεκαετίας του 1970 και του 1980, μια περίοδο αλλαγής των κοινωνικών αξιών, η γενιά Χ είχε μειωμένη επιτήρηση από ενήλικες σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Αυτό ήταν αποτέλεσμα αυξημένου αριθμού διαζυγίων και αυξημένης συμμετοχής των μητέρων στο χώρο της εργασίας, πριν την ευρεία διαθεσιμότητα δομών φροντίδας των παιδιών εκτός σπιτιού.

Ως έφηβοι και νεαροί ενήλικοι τις δεκαετίες 1980 και 1990, η γενιά Χ αναφερόταν ως γενιά του MTV, και μερικές φορές χαρακτηρίζονταν ως κυνικοί, δυσαρεστημένοι και τεμπέληδες. Κάποιες από τις πολιτιστικές επιρροές της γενιάς Χ ήταν τα μουσικά είδη της γκραντζ και της χιπ χοπ και οι ανεξάρτητες ταινίες.

Άλλες γενιές και τα χαρακτηριστικά τους 

  • Γενιά Silent

    Τα άτομα της συγκεκριμένης γενιάς γεννήθηκαν από το 1925 έως το 1945. Η συγκεκριμένη γενιά σημαδεύτηκε από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς κάποιοι πολέμησαν σε αυτόν και όσοι γεννήθηκαν λίγο μετά τη λήξη του βίωσαν τις ολέθριες συνέπειες του.

  • Boomers

    Πρόκειται για όσους γεννήθηκαν από το 1946 μέχρι το 1964. Πήραν το όνομα τους, λόγω της αύξησης των γεννήσεων που παρατηρήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου (baby boomers). Ιστορικό γεγονός που τους χαρακτήρισε αποτελεί ο ψυχρός πόλεμος, καθώς και η έντονη εκβιομηχάνιση που παρατηρήθηκε.

  • Millennials

    Στους millennials ανήκουν όσοι γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996. Το γεγονός που θεωρείται ορόσημο για τη συγκεκριμένη γενιά αποτελεί η οικονομική ύφεση, η οποία παρατηρήθηκε αρχικά στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η συγκεκριμένη γενιά να καταγράφει υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι αμοιβές τους να είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τους Boomers και τους Gen X.

  • Γενιά Ζ

    Όσοι γεννήθηκαν από το 1997 μέχρι και το 2015 τοποθετούνται στη συγκεκριμένη γενιά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των συγκεκριμένων ατόμων είναι πως γεννήθηκαν, έχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο και δεν γνωρίζουν πως ήταν ο κόσμος χωρίς αυτό.

Συνεπώς, ίσως ο Σωτήρης Τσαφούλιας επικαλέστηκε τη γενιά Χ γιατί οι περισσότεροι θύτες ανήκουν σε αυτή. Φυσικά δεν μπορούμε να φορτώσουμε τα εγκλήματά τους στη χρονολογία γέννησής τους, έχει αξία όμως να παρατηρήσουμε όλες τις εκφάνσεις της παθογένειας που κάνει αυτούς τους ανθρώπους στυγερούς, ασύδοτους και κακοποιητικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM