Σοφία (Μπεκατώρου)… Ορθή

Η Σοφία Μπεκατώρου έχει δίκιο – βουνό…

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κινείται στα όρια του περιττού η προσθήκη μιας ακόμη φωνής στήριξης στη μεγάλη μας αθλήτρια – αυτή είναι αυτονόητη για αυτό και ο σκοπός του σημερινού σημειώματος δεν είναι, απλώς, η έκφραση στήριξης για αυτήν τη απόλυτα τραυματική εμπειρία που η Σοφία βίωσε, εν συνεχεία αποκάλυψε και σήμερα, δίκαια, κυριαρχεί στις συζητήσεις, αυτές που πυροδοτεί συνήθως, η ειδησεογραφία. Επειδή όμως ζούμε σε μια μικρή χώρα κι όλοι λίγο – πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αυτό που θα πρέπει ίσως με περισσότερη έμφαση να επισημανθεί είναι πως αν – ως κοινωνία – μείνουμε στην βροντόφωνη, πλην θεωρητική, καταδίκη της κατάχρησης εξουσίας, ενός βολεμένου επαγγελματία αθλητικού παράγοντα θα έχουμε κάνει «μια τρύπα στο νερό».

Η Σοφία Μπεκατώρου έχει δίκιο – βουνό… Όχι γιατί είναι η Ολυμπιονίκης Μπεκατώρου που έκανε τα στήθια μας να φουσκώσουν, πολλές φορές, από υπερηφάνεια, αλλά γιατί είναι η Σοφία σκέτο που θα μπορούσε να είναι αδελφή ή φίλη όλων μας. Κι αν κάτι πρόσφερε η αποκάλυψη της Σοφίας, έναν ακόμη κρίκο στην τεράστια αλυσίδα προσφοράς της είναι ότι τώρα πια τα στόματα θα ανοίγουν πιο εύκολα και οι θύτες θα χάνουν πιο έγκαιρα τον ύπνο τους γιατί πλέον θα ξέρουν πως δεν τους περιβάλει κανενός είδους απυρόβλητο.

Αυτή η αίσθηση του απυρόβλητου που κράτησε για δεκαετίες και αφορούσε μερικούς αλαζόνες αιώνιους παράγοντες, δήθεν «κυρίους», στο χώρο του αθλητισμού, είναι – και μη γελιέστε – ένα από τα βασικά δομικά υλικά του σπυριού της κρίσης που «έσκασε» το 2010 και έπνιξε με το δηλητηριώδες πύον της ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Και η οποία, πρέπει να κάνουμε την παραδοχή, ότι ήταν – και ακόμη είναι – γενικευμένη, σαν γάγγραινα… Μια πολιτική, ηθική, πολιτισμική και ακολούθως οικονομική κρίση που κατέτρωγε τις σάρκες μας , όσο κάποιοι καλοζωισμένοι «παράγοντες» καταχρώντο την εξουσία που είχαν, εκ του ασφαλούς και με το βρωμερό περίβλημα της «θεσμικής» ισχύος.

Η Σοφία τώρα μίλησε. Κι έδωσε έναυσμα να σπάσει το απόστημα – και πρέπει να σπάσει. Γιατί όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ έχουμε υπόψη μας ανάλογες ιστορίες που ακούσαμε κάποτε και ίσως θεωρήσαμε ότι «είναι πολύ φυσικό να συμβαίνουν», ειδικά στο χώρο του αθλητισμού που έχει επιλεκτικά «στεγανά». Ήρθε νομίζω ο καιρός να πάψει αυτή η επιφανειακή θεώρηση. Τότε θα έχει κεφαλαιοποιηθεί απόλυτα η προσφορά της Σοφίας Μπεκατώρου, ισότιμη της μεγαλειώδους αθλητικής της διαδρομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM