Βιντεοκλήση με τον Άγιο Βασίλη στον καιρό της πανδημίας

Ο Άγιος Βασίλης, εν μέσω lockdown, δίπλα στα παιδιά μέσω βιντεοκλήσης 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ 

Είναι Τετάρτη απόγευμα και η μικρή Αναστασία κάθεται ανυποψίαστη μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, χαζεύοντας στο Facebook μαζί με τη μαμά της. Άλλη μια Τετάρτη, άλλη μια μέρα που δεν μπορεί να βγει έξω, να συναντήσει τους φίλους της στο σχολείο ή στη γειτονιά για να απολαύσουν μαζί τα παιχνίδια τους. Το lockdown την έχει καθηλώσει ‒όπως όλους μας‒ στο σπίτι της, στη Λάρισα.

Ξαφνικά, όμως, δέχεται μια αναπάντεχη βιντεοκλήση. Εξοικειωμένη, πλέον, με την τεχνολογία ‒με την τηλεκπαίδευση να έχει μπει για τα καλά στη ζωή της‒, κάνει αποδοχή της κλήσης και στην άλλη άκρη της οθόνης εμφανίζεται η πιο αγαπημένη φιγούρα όλων των παιδιών, και όχι μόνο.

Είναι ο Άγιος Βασίλης! Φορώντας την κλασική κόκκινη στολή, τον σκούφο του και με τη χαρακτηριστική γενειάδα του, χαιρετάει την Αναστασία και ξεκινούν τη συνομιλία τους. Μια συζήτηση που τα έχει όλα: ευχές, συμβουλές, αστεία αλλά και την καθιερωμένη παραγγελία με τα δώρα.

Περίπου δέκα λεπτά αργότερα λένε «εις το επανιδείν», συμφωνώντας αμφότεροι να τα πουν από κοντά του χρόνου. Η βιντεοκλήση ολοκληρώνεται και τα μάτια της 6χρονης Αναστασίας λάμπουν από χαρά.

Μέχρι να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί, ο μικρός Δημήτρης από την Κρήτη γίνεται αποδέκτης της ίδιας έκπληξης. Επόμενος τυχερός είναι ο Γιωργάκης από την Αλεξανδρούπολη, η Μαρία από την Αθήνα και μετά κάποιο άλλο παιδί ‒μικρό ή μεγάλο‒ σε μια άλλη γωνιά της Ελλάδας.

Εν μέσω πανδημίας, ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να βρίσκεται στα πάρκα και τις πλατείες, προκειμένου να βρει τους λιλιπούτειους φίλους του, να τους αγκαλιάσει και να φωτογραφηθεί μαζί τους, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Κάπως έτσι, μια εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα στον χώρο των εκδηλώσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με θεματικά πάρκα, κυρίως χριστουγεννιάτικα, σκέφτηκε να φέρει σε επαφή τα παιδιά με τον λατρεμένο τους Άγιο, έστω και διαδικτυακά ‒ όπως επιβάλλει, άλλωστε, η νέα «κανονικότητα» που βιώνουμε από τον περασμένο Μάρτιο.

«Φέτος, λόγω κορονοϊού δεν στήνεται κανένα χριστουγεννιάτικο πάρκο στη χώρα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Άγιο Βασίλη, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε έναν διαδικτυακό Άγιο Βασίλη. Η ιδέα αυτή πρωτοξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όμως τότε δεν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα για κάτι τέτοιο, ενώ και οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει. Όταν, λοιπόν, προέκυψε το θέμα με την πανδημία και ξαφνικά τα πάντα έγιναν διαδικτυακά, εμείς είχαμε την ιδέα έτοιμη στο συρτάρι, η οποία “κούμπωσε” τέλεια στη συγκεκριμένη συγκυρία. Έτσι, αρχίσαμε να προωθούμε το πρότζεκτ, φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο στούντιο και όλοι τώρα πια μας αναγνωρίζουν ως τα επίσημα ξωτικά του Αϊ-Βασίλη στον Βόρειο Πόλο (της Θεσσαλονίκης!)» λέει στο juniornews.gr η Αλεξάνδρα Ράντου, υπεύθυνη της εταιρείας.

«Τα παιδιά ενθουσιάζονται από την επαφή τους με τον Άγιο Βασίλη, που δεν θα τον δουν πουθενά αλλού τα φετινά Χριστούγεννα. Είναι κλεισμένα όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι, και όλο αυτό είναι μια νότα χαράς για εκείνα. Περιμένουν μπροστά στον υπολογιστή με μεγάλη προσμονή και, μόλις απαντήσουν τη βιντεοκλήση, βλέπουν μπροστά τους τον Άγιο Βασίλη, ενδεχομένως και τα ξωτικά ή όποιον άλλον είναι κοντά του. Είναι μια εμπειρία πραγματικά πολύ όμορφη…» εξηγεί.

Άγιος Βασίλης βιντεοκλήση

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Οι γονείς έρχονται σε επαφή με τα «ξωτικά» μέσω τηλεφώνου ή τα βρίσκουν από τη σελίδα τους στο Facebook. Κάνουν μια κράτηση ώστε να προγραμματιστεί η βιντεοκλήση και με αυτόν τον τρόπο ο Άγιος Βασίλης τούς καλεί αυτοπροσώπως τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα που επιθυμούν.

Εναλλακτικά, υπάρχει η επιλογή της αποστολής βιντεοσκοπημένου μηνύματος με ευχές από τον Άγιο Βασίλη.

«Λόγω των συνθηκών μένουμε σπίτι, στον “Βόρειο Πόλο”, συνεπώς δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, μαζί με τον Άγιο Βασίλη ότι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να μάθουμε τι δώρα θέλουν τα παιδιά είναι μέσω της τεχνολογίας. Οπότε με τη βιντεοκλήση συνδεόμαστε με όλα τα παιδάκια παντού», τονίζει από την πλευρά του συνεργάτης της εταιρείας, που μας συστήνεται ως... Έλγουντ το ξωτικό (όπως είναι ευρέως γνωστός). Πρόκειται για το δεξί χέρι του Άγιου Βασίλη, που κανονίζει όλο το διαδικαστικό κομμάτι με την επικοινωνία, ενώ πολλές φορές συμμετέχει και ο ίδιος στις βιντεοκλήσεις.

Το πρώτο τηλεφώνημα που δέχτηκε η ομάδα ήταν από την Έδεσσα και η πρώτη κλήση πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου. Από τότε η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και αυξάνεται διαρκώς όσο πλησιάζουν οι γιορτές.

Ξωτικά Χριστουγέννων

«Δεχόμαστε τηλεφωνήματα κυριολεκτικά από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Τα περισσότερα αιτήματα ‒πάνω από το 50%‒ προέρχονται από νονούς - νονές και θείους - θείες, που θέλουν να κάνουν ένα ξεχωριστό δώρο και παράλληλα να στείλουν ένα αξέχαστο μήνυμα στα βαφτιστήρια ή τα ανίψια τους, από τη στιγμή που δεν μπορούν να τα επισκεφθούν λόγω των περιορισμών που υπάρχουν με τον Covid-19. Οι κριτικές των γονιών είναι διθυραμβικές. Ενδεικτικά, μια μητέρα μάς πήρε τηλέφωνο για να μας ευχαριστήσει, λέγοντάς μας ότι μετά τη βιντεοκλήση είχε στο σπίτι ένα “άλλο παιδί”, το οποίο άκουσε τις συμβουλές του Άγιου Βασίλη και ξεκίνησε να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να τρώει χωρίς να γκρινιάζει, να κάνει τα μαθήματά του κ.λπ. Μην ξεχνάμε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για τα παιδιά και ό,τι ζητήσει γίνεται...» μας υπενθυμίζει η κ. Ράντου.

Τα παιδιά ζητούν όσα τους έχουν λείψει και… συγκινούν

Όσο για τις παραγγελίες με τα δώρα, την τιμητική τους φέτος φαίνεται ότι έχουν τα παραδοσιακά παιχνίδια, μιας και τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει υπερβολική δόση… τεχνολογίας. Αυτό που λείπει, ωστόσο, περισσότερο από τα παιδιά είναι τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που δεν μπορούν να τα συναντήσουν λόγω των συνθηκών, αλλά και η ανεμελιά, που τόσο έχουν στερηθεί.

«Τα δώρα που ζητούν συνήθως έχουν να κάνουν επί το πλείστον με τεχνολογικά γκάτζετ, όμως φέτος προσανατολίζονται πιο πολύ προς παιχνίδια, παζλ, επιτραπέζια κ.λπ. Πέρα από τα συνηθισμένα δώρα, αυτό που θέλουν πολύ φέτος είναι να ξαναδούν τους φίλους τους από κοντά, να ξαναγυρίσουν στο σχολείο και στις δραστηριότητές τους, ενώ πολλά παιδάκια κάνουν αναφορά στις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται ψηλά στον ουρανό. Στα μάτια τους και το χαμόγελό τους, εξάλλου, αποτυπώνεται η απερίγραπτη χαρά που βιώνουν, και η εικόνα αυτή μας μεταφέρει μια πολύ θετική ενέργεια, όσα χιλιόμετρα μακριά και αν βρίσκονται», περιγράφει ο Έλγουντ.

 

Άγιος Βασίλης ξωτικό

«Τα παιδάκια συνήθως δεν ζητούν περίεργα πράγματα, είναι χαρούμενα και μόνο που ζουν αυτή την εμπειρία. Το πιο συγκινητικό που μας έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι με ένα παιδί 5-6 ετών, το οποίο το μόνο που ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη ήταν να γίνει καλά το μικρότερο αδελφάκι του ‒ένα αγοράκι περίπου 1,5 έτους που είχε αρρωστήσει‒ για να μπορούν να παίζουν», συμπληρώνει η Α. Ράντου.

Δώρο και για μεγάλα «παιδιά»

Την ξεχωριστή πρωτοβουλία έχουν αγκαλιάσει και πολλοί ενήλικοι που παραμένουν παιδιά στην ψυχή. «Πολλοί που έχουν χιούμορ έρχονται σε επαφή μαζί μας και μας ζητούν να κάνουμε βιντεοκλήση σε φίλους τους. Παράλληλα, πραγματοποιούμε και εταιρικές ευχές, τις οποίες αποστέλλουμε βιντεοσκοπημένες για λογαριασμό μιας εταιρείας προς το προσωπικό ή τους πελάτες της», αναφέρει η υπεύθυνη του πρότζεκτ.

Στο ίδιος μήκος κύματος, ο Έλγουντ διευκρινίζει: «Οι ηλικίες που μας δείχνουν κάπως μεγαλύτερη προτίμηση είναι από 3 έως 8 χρόνων περίπου. Εμείς, πάντως, δεν απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένες ηλικίες, αλλά σε όποιον αισθάνεται παιδί».

Μια παράλληλη ενέργεια που αναλαμβάνει η εταιρεία είναι οι παραδόσεις δώρων κατ’ οίκον από το ξωτικό ή κάποιον βοηθό του Άγιου Βασίλη, τηρώντας ευλαβικά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Οι γονείς, οι θείοι, οι νονές κ.ά. αγοράζουν κανονικά τα δώρα για τα παιδιά τους και το ξωτικό με τη στολή του είναι αυτό που αναλαμβάνει να τους τα δώσει στα χέρια.

«Θεωρούμε πραγματικά πως όλο αυτό είναι μια διέξοδος για τα παιδιά. Μια τέτοια δράση τούς προσφέρει χαρά και χαμόγελο σε τόσο δύσκολους καιρούς, που είναι απομονωμένα και πιεσμένα, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί έχει έρθει αυτή η αλλαγή στη ζωή τους», καταλήγει η κ. Ράντου.

Για επικοινωνία με τα Ανεμοσκορπίσματα

anemoskorpismata.gr

Facebook/ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ