Μια δωρεά αυτοκινήτου που έγινε viral στην Ελλάδα και μας δίδαξε ανθρωπιά εν μέσω εορτών

Η ανάρτηση στο facebook που έλαβε χιλιάδες κοινοποιήσεις και ο ξεχωριστός άνθρωπος πίσω από αυτήν

Ήταν κάπου κοντά στα Χριστούγεννα όταν ξόδευα τον ελεύθερο χρόνο μου «σκρολάροντας» άσκοπα στην αρχική σελίδα του facebook –μια συνήθεια που δυστυχώς έγινε... λατρεία για πολλούς την περίοδο των ατέρμονων lockdown.

Του Δημήτρη Μπούρα 

Κάποια στιγμή το μάτι μου έπεσε σε κάτι ασυνήθιστο: «Χαρίζεται σε οικογένεια Peugeot 306. Δουλεύει άψογα, δεν χρειάζεται τίποτα απολύτως. Προϋπόθεση να υπάρχουν παιδί-α. Πληροφορίες inbox» ανέφερε η ανάρτηση ενός άγνωστου σε εμένα άνδρα, την οποία είχε κοινοποιήσει μια φίλη μου από την μακρινή Αλεξανδρούπολη.

Η στιγμιαία αντίδρασή μου ήταν να απορρίψω την «πληροφορία» αυτή ως ψεύτικη, παραπλανητική ή απλώς «πολύ καλή για να είναι αληθινή» και συνέχισα το scroll down.

Φιλτράροντας, ωστόσο, αυτό που μόλις είχα διαβάσει, επέστρεψα αστραπιαία στην ανάρτηση. Μόλις είχα συνειδητοποιήσει πόσο ξεχωριστή ήταν!

Ανάμεσα σε αμπελοφιλοσοφίες για τον κορονοϊό, selfies δίπλα σε χριστουγεννιάτικα δέντρα και κουραμπιέδες, memes για το φανελάκι του Τσιόδρα και διάφορα άλλα ασυνάρτητα, ένας συνάνθρωπος μας δίδασκε σε όλους ανθρωπιά και αλληλεγγύη, ανακοινώνοντας ότι χαρίζει εν μέσω εορτών ένα πλήρως λειτουργικό αυτοκίνητο σε κάποια οικογένεια που βρισκόταν σε δυσχερή θέση.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Βαγγέλης Χατζημανώλης. Ένας 38χρονος επιχειρηματίας, όχι εφοπλιστής ή μεγιστάνας, αλλά από αυτούς που συνηθίζουμε να αποκαλούμε μικρομεσαίους.

Ο ίδιος, ως οικογενειάρχης και πατέρας δύο μικρών παιδιών, θα μπορούσε κάλλιστα να πουλήσει το αυτοκίνητο έναντι ενός ποσού κοντά στα 800 έως και 1.000 ευρώ –χρήματα διόλου ευκαταφρόνητα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. 

Εκείνος, όμως, επέλεξε να δωρίσει το παλιό Peugeot σε κάποιον που είχε άμεση ανάγκη από ένα όχημα αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει.

«Το αυτοκίνητο ήταν του πατέρα μου. Ωστόσο, στα 70 του χρόνια πλέον έχω αναλάβει εγώ τις μετακινήσεις του και τον πηγαινοφέρνω όπου χρειάζεται. Επομένως, το όχημα επί της ουσίας έμενε ακίνητο και αναξιοποίητο» εξηγεί ο κ. Χατζημανώλης.

Και προσθέτει: «Θα μπορούσα να το πουλήσω έναντι ενός εύλογου αντιτίμου και να αξιοποιήσω τα χρήματα αυτά για να πάρω στα παιδιά μου κάτι για τα Χριστούγεννα, π.χ ρούχα ή να καλύψω κάποια άλλη ανάγκη μου. Αλλά μετά σκέφτηκα πώς θα ήταν καλύτερο να το χαρίσω σε κάποια οικογένεια που το έχει ανάγκη».

ο Β. Χατζημανώλης για τη δωρεά

Έτσι και έγινε εν τέλει. Το Ι.Χ. κατέληξε στα κατάλληλα χέρια. Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό ο Β. Χατζημανώλης βρέθηκε αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες ουδέποτε μπορούσε να φανταστεί.

Η ανάρτηση έγινε γνωστή μέχρι και στην… Αυστραλία

«Επειδή δεν γνώριζα άμεσα κάποιον που να το χρειάζεται, αποφάσισα να κάνω αυτή την αναγγελία στο facebook» λέει χαρακτηριστικά ο 38χρονος.

Αυτό που ακολούθησε, ωστόσο, ήταν υπεράνω κάθε προσδοκίας. Μέσα σε λίγες ημέρες η ανάρτησή του είχε σχεδόν 3.500 κοινοποιήσεις!

Ακόμη και ο διάσημος Youtuber Αλέξανδρος Κοψιάλης έμαθε για την σπουδαία πράξη του Β. Χατζημανώλη και την έκανε story στο instagram του –έχει 837.000 ακολούθους– με αποτέλεσμα η είδηση της προσφοράς του να πάρει τεράστιες διαστάσεις.

αμάξι δωρεά ανάρτηση κοψιάλη

Συνολικά έλαβε πάνω από 2.000 μηνύματα, στα περισσότερα από τα οποία απάντησε προσωπικά, αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος από τον πολύ περιορισμένο ελεύθερο χρόνο του.

«Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να πάρει τέτοιες διαστάσεις με χιλιάδες κοινοποιήσεις. Λάμβανα περίπου 200 μηνύματα ανά ημέρα. Κάθε φορά που άνοιγα την εφαρμογή του facebook γινόταν χαμός από ειδοποιήσεις. Μέχρι και άτομα από την Κύπρο ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Σε έναν φίλο μου έστειλαν μηνύματα από την Αυστραλία, για να του πουν ότι γνωρίζουν μια οικογένεια στην Ελλάδα που έχει ανάγκη ένα όχημα» περιγράφει ο κ. Χατζημανώλης.

Ιστορίες συγκίνησης αλλά και απαράδεκτα μηνύματα

Το inbox του κατακλύστηκε από μηνύματα ανθρώπων με συγκινητικές και εν πολλοίς θλιβερές ιστορίες: οικογένειες βιοπαλαιστών με μικρά παιδιά, μητέρες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και άλλες περιπτώσεις ατόμων ή νοικοκυριών, για τα οποία η απόκτηση ενός αυτοκινήτου φαντάζει άπιαστο όνειρο.

«Μακάρι να είχα άλλα 10 αυτοκίνητα να χαρίσω. Έπαθα πλάκα με αυτά που διάβασα από ανθρώπους με πολλά προβλήματα βιοποριστικά, κινητικά, διανοητικά ή άλλα. Και σκέφτηκα: “κάνε τον σταυρό σου και μην μιλάς καθόλου”» παραδέχεται ο 38χρονος.

Δυστυχώς, όμως, μεταξύ των μηνυμάτων υπήρξαν και κάποια πολύ εξοργιστικά, που μαρτυρούν την πλήρη ασυνειδησία ορισμένων. Παρόλο, που η ανάρτηση ήταν σαφής και απευθυνόταν μόνο σε όποιον είχε μεγάλη ανάγκη, κάποιοι λίγοι, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, δεν δίστασαν να εκφράσουν ενδιαφέρον για το Ι.Χ, επικαλούμενοι δικαιολογίες επιεικώς απαράδεκτες. 

«Ένας μου έγραψε ότι έχει μαγαζί με ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ήθελε να του χαρίσω το αυτοκίνητο για να βγάλει τα καθίσματα και να μεταφέρει πράγματα με αυτό. Κάποιος άλλος είχε ένα αυτοκίνητο, το οποίο ήθελε να πουλήσει, και ζητούσε να πάρει το δικό μου δωρεάν, για να του βάλει καινούρια ζαντολάστιχα και να το κυκλοφορεί. Μέχρι ένας πιτσιρικάς, που μου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι είχε για μεταφορικό μέσο ένα μηχανάκι και ήθελε το αυτοκίνητο για να πηγαίνει βόλτες με την κοπέλα του τον χειμώνα χωρίς να βρέχονται» περιγράφει με λύπη ο άνδρας που έκανε την δωρεά.

Παράδοση στα κατάλληλα χέρια

Τελικά το αυτοκίνητο χαρίστηκε σε μια μονογονεϊκή τριμελή οικογένεια. Συνεπώς, κατέληξε στα χέρια που έπρεπε και η καλή πράξη έπιασε τόπο. Η δωρεά ολοκληρώθηκε τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, οπότε ήταν –και σημειολογικά– το τέλειο Πρωτοχρονιάτικο δώρο.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το Ι.Χ. είναι σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς να έχει το παραμικρό μηχανικό ή άλλο πρόβλημα. Ακόμη και ράδιο-CD διαθέτει, το air condition λειτουργεί κανονικά ενώ τα λάστιχα είχαν αλλαχτεί πριν από μόλις δύο χρόνια. Μέχρι και σέρβις του έκανε ο κ. Χατζημανώλης προτού το παραδώσει.

«Το αυτοκίνητο το έδωσα σε μια κοπέλα χωρισμένη, που μεγαλώνει μόνη της δύο μικρά παιδιά και γενικά έχει περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Υπήρχε διαπιστωμένα μεγάλη ανάγκη. Όπως πληροφορήθηκα, τα παιδάκια δεν είχαν ούτε ομπρέλα για να προστατευτούν από τη βροχή. Το πήγα πρώτα στο συνεργείο, του έβαλα μπαταρία, του άλλαξα φίλτρα και λάδια - για να είναι απολύτως ασφαλές, μιας και θα έμπαιναν ανήλικα παιδιά μέσα - και το έδωσα» επισημαίνει ο πρώην –πλέον– κάτοχος του Peugeot.

αμάξι δωρεά

Ο Βαγγέλης Χατζημανώλης, μεταξύ άλλων συνδιαχειριστής στην ιστοσελίδα astinomiko.gr, η οποία εξειδικεύεται σε ειδήσεις του αστυνομικού ρεπορτάζ, καταλήγει λέγοντας: 

«Εγώ δεν το έκανα για να εισπράξω το “ευχαριστώ” ή την αναγνώριση του κόσμου. Μου φτάνει που σε αυτό το αυτοκίνητο μπήκαν μέσα δύο παιδάκια, για να μην γυρνάνε έξω στο κρύο. Έχουμε περάσει από φτώχεια και ξέρουμε πώς είναι. Τέλος καλό, όλα καλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM