Στο μυαλό του Άλκι Κούρκουλου: Γιατί χωρίζει συνέχεια & τι δεν ξέρεις για εκείνον (photos)

Άλκις Κούρκουλος. Πρωταγωνιστής, γοητευτικός, κοινωνικός -όταν θέλει- ως Αιγόκερως. Πολλές φορές, ο Αλκίνοος (είναι το βαφτιστικό του και δεν κάνει εντύπωση αφού κατάγεται απ' την Κέρκυρα όπου είναι σύνηθες), έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ. Όχι μόνο λόγω της υποκριτικής του δεινότητας. Δεν είναι αποκλειστικά το γεγονός πως πρόκειται oμολογουμένως για ένα ταλαντούχο πλάσμα. Ο Άλκις, παρότι φαν των μακροχρόνιων σχέσεων, τελικά χωρίζει. Όπως εσχάτως. Γιατί, το αναλύουμε ακολούθως. 

Ο έρωτας αποτελεί σαφώς παράγοντα-κλειδί στη ζωή του, όπως, ωστόσο έχει φανεί εκ του αποτελέσματος, δεν είναι το Νο 1 του. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν φέρει το βαρύ -όπως και να το κάνεις- επώνυμο «Κούρκουλος», ενώ έχει κι ένα θέατρο να φέρει βόλτα. Ενώ η ηθοποιία είναι η κυρίαρχη τρέλα στη ζωή του.

Οι σχέσεις και οι φιλίες του 

Ο Άλκις είχε λίγες και μακροχρόνιες σχέσεις. Ήταν με την αγαπημένη τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου,τις συναδέλφους του, ηθοποιούς Χρύσα Παππά και Ευγενία Δημητροπούλου. Πρόσφατα, όμως, χώρισε ξανά. Αυτή τη φορά με τη Μαρία Δημάκου, με την οποία υπήρξε ζευγάρι για ένα χρόνο. Ο λόγος; Δεν είναι ακριβώς πως τον πρεσάρουν ασφυκτικά οι εκάστοτε γυναίκες του για «κρεμάλα», αν και ίσως έχει ισχύσει στο παρελθόν, κάτι όμως που δεν θα παραδεχθεί ποτέ. Είναι gentleman και το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι ν' ακούγεται για την προσωπική του ζωή. Απλώς, τον Άλκι δεν τον ενδιαφέρει να παντρευτεί και κάποια στιγμή, μοιραία, οι σχέσεις του κάνουν τον κύκλο τους και χωρίζει.

Βαθιά ανεξάρτητος άνθρωπος, μπορεί να προτιμήσει να πάει για διακοπές στο μπρέικ απ' τη δουλειά του (μόνο δύο χρόνια -και πλέον είναι στο κατώφλι των 53 ετών- έχει μείνει εκτός θεάτρου, απ' όταν ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ηθοποιία) στ' αγαπημένα του Κύθηρα ή τo Νο 1 του προορισμό, την Ιθάκη με τον κολλητό του φίλο, σκηνοθέτη, Λάμπη Ζαρουτιάδη παρά με την κοπέλα του. Πράγμα που σαφώς δεν είναι σύνηθες. Πράγμα που προδίδει και μια ιδιορρυθμία, όπως και να το κάνουμε και μπορεί εύκολα να ξενίσει την εκάστοτε σύντροφό του.

Δική του φιλοσοφία/κοσμοθεωρία

Με τον Λάμπη (Ζαρουτιάδη) είναι σαν αδέλφια. Μαζί είχαν το Six στην Ερμού, όπως και με τον Κώστα Κόκλα, μαζί γλένταγαν, ενώ ο Άλκις έπαιζε συχνά και μουσική. Μαζί συνέχισαν στο μπαρ τους, στο City Link, να κάνουν τα ίδια -όλη η τριάδα και να περνάνε καλά με τις μεγάλες παρέες των ηθοποιών και γενικότερα ανθρώπων της showbiz που συγκεντρώνουν στα «κλαμπο-στέκια» τους. Μεταξύ αυτών, οι Κώστας Αποστολάκης, Δήμητρα Ματσούκα, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Βίκυ Κουλιανού...

Ο Άλκις, πέρα απ' το θέατρο και τη μουσική, είναι φανατικός μηχανόβιος. Επτά το πρωί μπορεί να τον δεις να έχει κλείσει μόλις το μπαρ, να έχει μηδέν βαθμούς Κελσίου και ν' αγκαζάρει την, μεγάλου στάνταρ, κυβισμού δίτροχη ερωμένη του για να επιστρέψει στο σπίτι του. Η ροκ, η τζαζ είναι απ' τα αγαπημένα του είδη και δεν ξεχνάει, όποιος τουλάχιστον τον έβλεπε εν δράσει πως κάποιες στιγμές -στα χρόνια του Six, μια πενταετία πριν- μπορεί και ν' «ανέβαινε» και η Ευγενία στην κονσόλα. Τόσο την είχε μυήσει και εκείνη στο πεντάγραμμο. Παιδιά δεν έχει κάνει γιατί δεν έτυχε, αν και υπήρξαν στιγμές που θέλησε ν΄ αποκτήσει.

Για την τωρινή του ψυχολογική κατάσταση είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς -ίσως μόνον ο Λάμπης Ζαρουτιάδης που πιθανόν τον ξέρει καλύτερα απ' ό,τι κι ο Άλκις τον ίδιο του τον εαυτό. Σίγουρα μια κατάσταση κατά την οποία μόλις έχουν γραφτεί τίτλοι τέλους, όταν πέφτει αυλαία σ' ένα δεσμό δεν είναι ευχάριστη. Ανεξάρτητα απ' το ποιος έχει πάρει την απόφαση. Ο Άλκις, πάντως, δεδομένου πως δεν τρελαίνεται κιόλας για ταξίδια, δεδομένου πως έχει μια ολότελα δική του φιλοσοφία, την οποία, αν θες ακολουθείς, αν όχι... bye-bye, δεν είναι και ο πιο απλός άνθρωπος του κόσμου. Το 'χει πει άλλωστε και ο ίδιος ότι έχει ιδιοτροπίες. Και δεν είναι ότι θα κρυφτεί από τον φακό, απλώς δεν είναι το καλύτερό του.

«Εάν είμαι μ’ έναν άνθρωπο κάποια χρόνια, δε σημαίνει ότι θα το κρύβω. Εγώ δεν πιστεύω στη σόουμπιζ, όπως την ονομάζετε στα μίντια. Τι ακριβώς είναι και ποιοι ανήκουν σ’ αυτήν; Ακούω σόουμπιζ και γελάω. Εάν εγώ κάποια στιγμή καιγόμουν και ήθελα να πω κάτι, έχω τη δυνατότητα να το κάνω ως δημόσιο πρόσωπο και θα το έκανα. Παλιά, έλεγα μέσα μου ότι μια συνέντευξη δεν είναι μέρος της δουλειάς μου, αλλά τελικά είναι. Πρέπει να μιλήσεις για τη δουλειά σου. Δε μ’ ενδιαφέρει να πω κάτι για τον εαυτό μου.»

Πάντως, μέχρι τώρα φαινόταν πως με την Ευγενία -που η σχέση τους ήταν θυελλώδης, καθώς υπήρξαν αρκετές επανασυνδέσεις- θα «έδενε» περισσότερο. Τελικά, δεν... Πάλι, όμως, ποτέ δεν ξέρεις τι σου φέρνει η ζωή.

Πώς λειτουργεί 

Όταν έχει κέφια, όταν νιώθει άνετα με ανθρώπους στο περιβάλλον του, ανεξάρτητα απ' το πόσο εγκάρδιοι φίλοι του είναι, ανοίγεται. Και πολύ. Δεν είναι ανάγκη να ξέρει τον άλλον εκατό χρόνια. Μπορεί απλώς να του εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Μια λέξη-κλειδί επίσης για εκείνον, αφού, πέραν του Λάμπη, του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και λίγων ακόμα, δεν είναι πολλοί οι φίλοι του. Προσοχή, δεν μιλάμε για ανθρώπους με τους οποίους κάνει παρέα, γιατί ενίοτε μπορεί να έχει και εξάρσεις κοινωνικότητας, αλλά για φίλους. Και αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Το μυαλό του μπορεί να πετάει απ' το καλοκαίρι για τη νέα σεζόν που θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτώβρη στα τρία π.χ. θεατρικά όπου έχει αποφασίσει να συμμετάσχει και ν' ασχολείται με αυτό. Δεν είναι απλό, έτσι κι αλλιώς, για τον οποιανδήποτε να συγχρονιστεί μαζί του και κάπου εκεί χαλάνε τα σχεσιακά «κοκτέιλ». Οι ρυθμοί του, με άλλα λόγια, δεν συμβαδίζουν πάντα με αυτούς των εκάστοτε συντρόφων του. Κι αν το θέμα φαίνεται πως πάει για να... διαιωνιστεί, αναπόφευκτα έρχεται η ώρα ο ένας εκ των δύο να πει την τελευταία κουβέντα και ν' αποχωρήσει.

Δεν είναι όμως πως ο Άλκις είναι άνθρωπος που κρύβεται. Όπως τον βλέπεις και είναι έξω καρδιά όντας στην κονσόλα -και γελάει και χαιρετάει και κερνάει και απ' όλα-, έτσι είναι και στη ζωή του. Θα μου έκανε τεράστια εντύπωση, για παράδειγμα, αν είχα κουβέντα με μια πρώην του Άλκι και μου έλεγε πως άλλα τής έδειχνε στην αρχή, άλλα τής έλεγε κι άλλα έκανε. Είναι φως φανάρι αυτά που ζητά, εκτός κι αν έχει πολλή δουλειά, οπότε θα ρίξει το βάρος του εκεί. Και έτσι απλά, θα αγνοήσει όλα τα υπόλοιπα γιατί αυτό πρωτεύει για εκείνον στη δεδομένη φάση.

TIPS
  • Αγαπά -με πάθος- τον Παναθηναϊκό και τα αυτοκίνητα. Ναι, και αυτά με πάθος. Δεν είναι τυχαία το ότι έπαιρνε μέρος σε ράλι.
  • Πήρε το πρώτο του χειροκρότημα στο θέατρο την ημέρα που γεννήθηκε. Ο αξέχαστος Νίκος Κούρκουλος, λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης Ίλια Ντάρλινγκ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ πληροφορήθηκε από τηλεγράφημα τη γέννηση του. Εκείνο το βράδυ ο μαέστρος λίκνιζε τα χέρια του σαν να νανούριζε μωρό και με το τέλος της παράστασης το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
  • Μόλις τριών μηνών, ταξίδεψε στην Αμερική με την μητέρα του για να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα του. Έχει τρία αδέλφια: τη Μελίτα και την Εριέττα (σ.σ. είναι πολύ περήφανος για εκείνη και ειδικά για τις φιλοζωικές της πρωτοβουλίες) και τον Φίλιππο από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του με τη Μαριάννα Λάτση. Νονά του είναι η  Μαίρη Χρονοπούλου που υπήρξε επιστήθια φίλη του πατέρα του.
EXTRA TIP

Αυτή τη σεζόν τον βλέπουμε στην τηλεοπτική του επάνοδο -και να σου πω εδώ ότι υπήρξε μεγάλο φεγγάρι κατά το οποίο δεν είχε τηλεόραση, ναι, από άποψη-με το follow up του θρυλικού σίριαλ «Λόγω Τιμής». Επίσης, στο θέατρο, απ' τον Οκτώβρη στο Μικρό Παλλάς, στην παράσταση «Art», που ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν.