Εmanuel Ungaro: Ο πρωτοπόρος ντιζάινερ έφυγε από τη ζωή (pics)

Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος -λατρεμένος των απανταχού rich & famous- σχεδιαστής μόδας Emanuel Ungaro, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο.

Ο ντιζάινερ απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, γράφοντας τη δική του σελίδα με ολόχρυσα γράμματα στην παγκόσμια ιστορία της μόδας. Μαθητής του Cristobal Balenciaga, έμελλε να γίνει ένας απ' τους σημαντικότερους ντιζάινερ όλων των εποχών. Επί σαράντα και πλέον συναπτά έτη, έντυνε τη γυναίκα γυναίκα, με τις κομψές πινελιές του, αναβαθμίζοντάς την. Όχι πια.

Image removed.

Μπορεί να είχε αποχωρήσει εδώ και 15 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν παρακολουθούσε το γίγνεσθαι, τις εξελίξεις στον χώρο. Τα δύο, βέβαια, τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως επισήμανε η οικογένειά του στο Agence France Presse, το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Γεννημένος στη νότια Γαλλία, από Ιταλούς, το '50, στην ηλικία των 17 ετών, βρέθηκε στην «πόλη του φωτός» κι έμαθε τα πάντα απ' τον κορυφαίο μόδιστρο της εποχής, τον Balenciaga - βέβαια.

Ντεμπούτο με το δικό του brand

Ντεμπουτάρισε με το δικό του brand στην παγκόσμια «χάρτα» της μόδας το 1965 και δύο χρόνια αργότερα μετέφερε τον οίκο του στην καρδιά της παριζιάνικης μόδας, στη Λεωφόρο Μοντέν. Τα γυναικεία ενδύματά του, τόσο εκείνα της υψηλής ραπτικής όσο και τα pret-a-porter, ξεχώριζαν για τα εντυπωσιακά χρώματά τους και τις κομψές σιλουέτες τους.

Το στυλ του γοήτευσε πολλές διάσημες γυναίκες της εποχής, όπως τη στενή φίλη του, Anouk Aimee. Είχε ντύσει με δημιουργίες του, μεταξύ άλλων, τις Catherine Deneuve, Isabelle Adjani κ.ά.

Κοσμετολογία 

Όπως και άλλοι σχεδιαστές, ακολουθώντας τις τάσεις του 21ου αιώνα λάνσαρε επίσης αρώματα και αξεσουάρ. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αποχώρησε και τη μάρκα ανέλαβαν να συνεχίσουν διάφοροι άλλοι μάνατζερ και σχεδιαστές.

«Μολονότι αποχώρησε από τον οίκο μόδας, ήταν πάντα παρών και μας ενέπνεε. Πρόκειται για πολύ μεγάλη απώλεια», σχολίασε εκπρόσωπος της εταιρείας Ungaro. Αυτονόητο.

ΤΙP 

Από κοινού με τον τεράστιο Yves Saint Laurent, καθιέρωσε το pret-a-porter ως εναλλακτικό της Υψηλής Ραπτικής - υπήρξε απ' τους μεγαλύτερους καινοτόμους ever.

Καλό ταξίδι - και θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι η τελευταία απώλεια για το τρέχον έτος. Φέτος, δυστυχώς, «χτύπησαν κόκκινο» οι θάνατοι! Δυστυχώς.