Άννα Καρίνα: Η ζωή και ο θάνατος της μούσας του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (photo,video)

Σε ηλικία 79 χρόνων, το Σάββατο, 14 Δεκέμβρη άφησε την τελευταία της πνοή η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Άννα Καρίνα Μπάγιερ -όπως είναι το πλήρες της όνομα-, η οποία έπασχε από καρκίνο.

Γεννήθηκε στη Δανία στις 22 Σεπτέμβρη του 1940. Η μητέρα της είχε κατάστημα ρούχων και ο πατέρας της ένα χρόνο μετά τη γέννηση της, άφησε την οικογένεια. Εκείνη έμενε για τρία χρόνια με τους παππούδες της, ως την ηλικία των τεσσάρων. Ως τα οκτώ της, έζησε με ανάδοχη οικογένεια προτού επιστρέψει στη μητέρα της. Ήταν ένα κορίτσι που «ζητούσε απεγνωσμένα να αγαπηθεί» - ακριβώς έτσι μπορεί να περιγραφεί η παιδική της ηλικία. Ως παιδί ήθελε να φύγει μακρυά από το σπίτι της.

Η ζωή στο Παρίσι

Ως διέξοδο, η Άννα ξεκινά το τραγούδι και η καριέρα της αρχίζει σε καμπαρέ της Δανίας, ύστερα παίζει σε διαφημιστικά σαν μοντέλο. Στα 17 της, μετά από έναν καυγά με τη μητέρα της, φεύγει με ότοστοπ για το Παρίσι.

Η ίδια δυσκολεύτηκε πολύ στη Γαλλία γιατί δεν ήξερε να μιλά καθόλου τη γλώσσα και ζούσε κυριολεκτικά στους δρόμους. Μία μέρα ενώ βρισκόταν σε ένα καφέ την πλησιάζει μια γυναίκα από πρακτορείο μοντέλων και της ζητά να τη φωτογραφήσει, έτσι ξεκινά τη καριέρα της. Στη συνέχεια θα γνωρίσει την Κοκό Σανέλ όπου θα της αλλάξει το όνομα σε Άννα Καρίνα.

Η ηθοποιός με τα τεράστια όμορφα μάτια, έγινε ευρέως γνωστή από τις ταινίες του συντρόφου της Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Οι New York Times την έχουν χαρακτηρίσει ως «μία από τις σπουδαιότερες καλλονές της μεγάλης οθόνης και αξεπέραστο σύμβολο του γαλλικού Νέου Κύματος».

Μερικές από τις συνεργασίες με τον πρωτοπόρο της Νουβέλ Βαγκ, Godard ήταν τα: «Le Petit Soldat», «Une femme est une femme», «Vivre sa vie» και «Alphaville». Ωστόσο, με το «Η κυρία θέλει έρωτα» (Une femme est une femme) η Καρίνα, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το 1972, η Καρίνα ίδρυσε εταιρεία παραγωγής για το δικό της σκηνοθετικό ντεμπούτο με την ταινία «Vivre ensemble» (1973), η οποία προβλήθηκε στο 26ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Το 2008 είχε σκηνοθετήσει, επίσης, το γαλλο-καναδικό φιλμ «Victoria».

Η «αέρινη» ηθοποιός με τα λεπτά χαρακτηριστικά, εκτός από την καριέρα της στον κινηματογράφο, είχε ασχοληθεί με τη συγγραφή αλλά και το τραγούδι στο πλευρό του Σερζ Γκενσμπούρ.

Η σχέση με τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Το 1959, 17χρονη τότε Άννα έκανε οντισιόν και για την ταινία Breathless. Τότε γνωρίζει τον Godard. Εκείνος της ζητά να κάνει γυμνό και εκείνη λόγω ηλικίας αρνείται. Θα ξανασυναντηθούν όμως λίγους μήνες αργότερα και εκείνος θα της ζητήσει να πρωταγωνιστήσει στη νέα του ταινία, The Little Soldier. Τότε γίνεται η αρχή ενός μεγάλου έρωτα που θα καταλήξει σε γάμο.

Ύστερα από τρεις μήνες γυρισμάτων για την ταινία, σε ένα τραπέζι, όπου βρισκόταν όλο το καστ, ο σκηνοθέτης έδωσε ένα σημείωμα στην Άννα όπου της εξομολογούνταν πως την αγαπάει και θέλει μία συνάντηση μαζί της σε ένα καφέ. Τότε η Άννα παρόλο που είχε σχέση με κάποιον, το βράδυ συνάντησε τον Godard. Από τότε ξεκίνησε μία ρομαντική σχέση που δημιούργησε ένα από τα πιο δυναμικά ντουέτα του κινηματογράφου, έγινε η μούσα του σκηνοθέτη.

Όσον αφορά τον Godard, εκείνος ήταν περίεργος και είχε την τάση να εξαφανίζεται για βδομάδες, λόγω των ταινιών που γύριζε στην Ευρώπη. Εκείνη, υπέμενε στωικά με κατανόηση. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν 7 χρόνια μετά αλλά παρέμειναν δύο καλοί φίλοι.