«Αστέρια» με χειροπέδες ‒ Όταν ο Στράτος και ο Μπάρκουλης έμπλεξαν με τις Αρχές

Συνελήφθη, μάθαμε, ο Νότης Σφακιανάκης. Μικροποσότητα ναρκωτικών, είπαν, κι ένα μικρό πιστόλι στην κατοχή του –με άδεια η οποία είχε λήξει, μάθαμε– και το ατόπημα του τον οδήγησε σε μια νύχτα στο κρατητήριο και την επομένη σιδηροδέσμιο στο αυτόφωρο.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο δίκαιοι γίνεται – λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο του καλύτερου ποδοσφαιριστή που έβγαλε ποτέ ο κόσμος.

Πολύ κακές συνήθειες και οι δύο και αξιοκατάκριτες αυτές για τις οποίες ελέγχεται ο Νότης

Αλλά –αν θέλουμε να μην έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά σε ό,τι λέμε και γράφουμε– ο κ. Σφακιανάκης, που στο παρελθόν έχει ενοχλήσει την κοινωνική αισθητική με χρυσαυγίτικες κορόνες, έχει, παρ’ όλα αυτά, μια από τις ατόφιες λαϊκές φωνές του καιρού μας.

 

Και με βάση αυτό του το χαρακτηριστικό αντιμετωπίζεται ή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κοινωνία – με θετική ή αρνητική αίσθηση.

Και δεν είναι μόνο ότι ο Νότης έχει ρόλο –καταξιωμένου– διασκεδαστή κι όχι παιδαγωγού ή πολιτικού καθοδηγητή της κοινωνίας μας.

Και δεν είναι ο μόνος που έχει ίσως κακές και αξιοκατάκριτες συνήθειες – κι ούτε μόνος αυτός πέρασε την περιπέτεια της εμπλοκής, για ανάλογες περιπτώσεις και παρόμοια ατοπήματα, με τις Αρχές.

Ανασύρουμε χαρακτηριστικά δύο υποθέσεις που στο παρελθόν και σε ιστορικά περίεργες εποχές για τα ελληνικά δημόσια πράγματα παρ’ ολίγον να τσαλακώσουν δύο είδωλα…

o stratos dionisiu

Μια μέρα του 1973 η Αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Στράτου Διονυσίου και ξεκίνησε εξονυχιστικός έλεγχος. Οι δικοί του δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν, ούτε τι αναζητούσαν οι αστυνομικοί.

Στο σπίτι δεν βρέθηκε τίποτα και οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να φύγουν άπρακτοι. Την ώρα που έφευγαν συνάντησαν στον δρόμο τον τραγουδιστή, που επέστρεφε ανυποψίαστος από τη βόλτα του.

Τον κατέβασαν από το αυτοκίνητό του και έψαξαν το όχημα. Μέσα στο ντουλαπάκι βρήκαν μικρή ποσότητα χασίς, λαθραία τσιγάρα και ένα περίστροφο. Αμέσως του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο τμήμα.

Στην απολογία του ο Διονυσίου αρνήθηκε ότι αγόρασε χασίς και ισχυρίστηκε ότι τον ενέπλεξε ο Καλανταρίδης στην υπόθεση, από επαγγελματική αντιζηλία. Ο Καλανταρίδης ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Στη δίκη που ξεκίνησε την άνοιξη του ’75 –κι ενώ πριν ο Στράτος είχε προφυλακιστεί– καταδικάστηκε σε τρία χρόνια εξορίας στα Γιάννενα.

Ο Στράτος επανήλθε και ο Μίνως Μάτσας τού άνοιξε διάπλατα την πόρτα της Μinos EMI. Έτσι, ο θρύλος του συνεχίστηκε, με τη σκιά του παρελθόντος να εξαφανίζεται σταδιακά.

Τις «κακές παρέες» για την αντίληψη της εποχής και τα αριστερά του φρονήματα πλήρωσε κάποτε και ο αγαπημένος των γυναικών Ανδρέας Μπάρκουλης. Ο δημοφιλής ηθοποιός συνελήφθη κάποια νύχτα του 1973 έξω από θέατρο και έμεινε εννέα μερόνυχτα στη φυλακή.

o mparkulis me tsigaro sto stoma

Πάνω του βρέθηκαν δύο έτοιμα τσιγάρα (τσιγαριλίκια τα έλεγαν πίσω στις «πιάτσες» του μακρινού 1973) και ένα μικρό κομμάτι χασίς.

Το… έγκλημά του ήταν 3,17 γραμμάρια

Είχε προηγηθεί η ομολογία της Ελένης Καραγιαννίδου - Ντρέιβις (πρώην ιερόδουλου, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Μπάρκουλη) ότι υπήρξαν «νταλαβέρια» με τον γνωστό ηθοποιό.

Καταλαβαίνουμε εύκολα ότι η σκοτεινή μεριά του φεγγαριού είναι συχνά και για πολλούς ανθρώπους παρούσα, χωρίς να εξαιρεί κοσμαγάπητους και διάσημους. Και ό,τι μας έχει, ας πούμε, εκπλήξει ως σήμερα μπορεί να μην είναι το τελευταίο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM