Τηλεργασία: Το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» και η οικογένεια

Τα λεπτά όρια μεταξύ τηλεργασίας και προσωπικού ελεύθερου χρόνου – Η νομοθετική πρόταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συμπληρώνεται ένας χρόνος με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού. Ένας χρόνος όπου οι κάτοικοι της χώρας ζουν κάτω από ένα σύστημα «ακορντεόν» λόγω της συνεχώς εναλλασσόμενης επιδημιολογικής εικόνας. Πέρα από τους εργαζομένους στους οποίους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων το οποίο είναι υπό τηλεργασία.

της Κατερίνας Θανάση

Ακόμη και οι μαθητές από τον Νοέμβριο βρίσκονται υπό το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, με σκοπό τον περιορισμό της κινητικότητας για την αναχαίτιση της πανδημίας. Πλέον μικροί και μεγάλοι έχουν προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα και, αν μη τι άλλο, είναι κουρασμένοι αλλά και ψυχικά καταπονημένοι.

Τηλεργασία και οικογένεια

Κεφάλαιο «τηλεργασία». Αναμφισβήτητα η τηλεργασία δίνει το δικαίωμα στους εργαζομένους αφενός να εργάζονται από το σπίτι τους και να προφυλάσσονται από τον φονικό ιό και αφετέρου να λαμβάνουν κανονικά το εισόδημά τους. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εργασία από το σπίτι και στην οικογένεια. Η έννοια του «τηλεργάζεσθαι» μπορεί να… ξεφύγει και έτσι το άτομο να μη θέσει τα όρια ανάμεσα στην εργασία και στον προσωπικό ελεύθερο χρόνο.

Σε έκθεσή της, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπογραμμίζει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να «χαθεί η διαφορά ανάμεσα στον χρόνο εργασίας και στον χρόνο που έχει κάποιος για τον εαυτό του και για την οικογένειά του». Βέβαια, το πρόβλημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τον προσωπικό χρόνο, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών παρεμβάλλονται και τα παιδιά, τη στιγμή που μαθητές γυμνασίου και λυκείου έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες και τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου τις μεσημβρινές και, αν μη τι άλλο, χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών τους για να συνδεθούν στον κόσμο του διαδικτύου.

«Δικαίωμα στην αποσύνδεση»

Για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των ορίων ανάμεσα στην επαγγελματική και την ιδιωτική ζωή, με νομοθετική πρωτοβουλία που εγκρίθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με 472 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 83 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση που να επιτρέπει στους εργαζομένους να αποσυνδέονται από την εργασία τους μετά το πέρας του ωραρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη νομοθεσία αυτή θα πρέπει να ορίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εργασία και να αποσαφηνίζονται οι όροι και τα ωράρια εργασίας καθώς και οι χρόνοι ανάπαυσης των εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές, η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της εργασίας έχει διαμορφώσει μια κουλτούρα «διαρκούς παρουσίας και μόνιμης επιφυλακής» των εργαζομένων, η οποία έχει αντίκτυπο στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Οι τρεις κατηγορίες

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στην έκθεσή της διακρίνει σε τρεις κατηγορίες αυτούς που εργάζονται στο σπίτι:

  1. τα πρόσωπα που τηλεργάζονται με διαρκή τρόπο καθώς και έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων που παράγουν αγαθά, η κατασκευή των οποίων δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί, όπως τα κεντήματα
  2. η παραγωγή από τεχνίτες και
  3. οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Τηλεργασία και ψυχολογία

Τέλος, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, πέρα από το θέμα του ωραρίου εργασίας από το σπίτι, υπάρχουν πολλές δυσκολίες που μπορούν να διαταράξουν την ψυχολογική κατάσταση του εργαζομένου, όπως η ενόχληση από τη θορυβώδη κυκλοφορία της γειτονιάς, παιδιά ή σύζυγοι ή συγκάτοικοι που κάνουν φασαρία στο σπίτι ή ακόμη και οι ήχοι των κατοικιδίων που πιθανώς να υπάρχουν.

Οι διαταραχές αυτές κρύβονται γύρω από κάθε γωνία του σπιτιού και κατά τη διάρκεια κάθε τηλεδιάσκεψης. Η μόνη λύση σε αυτή τη δυσκολία είναι να δημιουργηθεί ένας καθορισμένος χώρος εργασίας στο σπίτι, συµπεριλαµβανοµένων όλων των απαραιτήτων για να ολοκληρωθεί η εργασία. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η οποιαδήποτε ενόχληση και καθίσταται πιο εύκολη η εργασία.

Με πληροφορίες από amna.gr, ΔΟΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM