Μπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύσουν τον Covid-19;

Μπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύσουν τον Covid-19; Ναι, μπορούν! Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι σκύλοι φαίνεται ότι μπορούν να ανιχνεύουν τις μολύνσεις που έχουν προκληθεί από τον κορονοϊό, και μάλιστα με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

Κατά πόσο θα μπορούσε αυτή η οσφρητική ικανότητα να αξιοποιηθεί στην πράξη;

Βέβαια, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές ενημερώνουν ότι απαιτούνται ακόμα περαιτέρω μελέτες προτού επεκταθεί η προσέγγιση του θέματος.

 

Η Asher είναι εκκεντρική, η Storm αγαπά την ηλιοθεραπεία και η Maple λατρεύει να εξασκεί τον εγκέφαλό της. Και οι τρεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας κατά του Covid-19, αλλά δεν είναι επιστήμονες ή πολιτικοί. Είναι σκύλοι.

Ήδη, σε διάφορα μέρη του κόσμου οι σκύλοι εκπαιδεύονται για να ανιχνεύσουν τον Covid-19. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν εκπαιδευτές σκύλων, τα συμπαθή ζώα έχουν σχεδόν απόλυτη ακρίβεια στην ανίχνευση του ιού. Γι’ αυτό ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να βοηθήσουν στον έλεγχο της πανδημίας, π.χ. «ελέγχοντας» χιλιάδες ανθρώπους σε πύλες αεροδρομίων, γήπεδα, πολυκαταστήματα και άλλους πολυσύχναστους χώρους.

Τα περισσότερα από αυτά τα ευρήματα δεν έχουν αξιολογηθεί ή δημοσιευτεί ακόμα, πράγμα που καθιστά δύσκολο για την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα να αξιολογήσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι ερευνητές, ωστόσο, που εργάζονται σε πιο συμβατικές δοκιμές ιών λένε ότι τα αρχικά αποτελέσματα από ομάδες σκύλων είναι ενδιαφέροντα και πολλά υποσχόμενα.

Στις 3 Νοεμβρίου ομάδες που συνεργάστηκαν με τα ζώα συναντήθηκαν σε ένα διαδικτυακό εργαστήριο με την ονομασία International K9 Team για να μοιραστούν προκαταρκτικά αποτελέσματα από πειράματα και να βελτιώσουν τον τρόπο συντονισμού της έρευνάς τους.

Διαβάστε την συνέχεια στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM