Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα: Πώς δημιουργήθηκαν;

Από τη στιγμή που κανένα Ευαγγέλιο δεν αναφέρει «Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα», πώς δημιουργήθηκαν;

Τι αποκαλύπτει το κάθε από τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα για τον εαυτό μας; Τι σημαίνει η Οκνηρία, η Ζηλοφθονία, η Λαιμαργία, η Λαγνεία, η Απληστία, η Οργή και η Αλαζονεία για τον Νεοέλληνα;

Έχετε ποτέ σκεφθεί γιατί χειρότερο αμάρτημα θεωρείται η αλαζονεία; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και 7 αρετές που εξασφαλίζουν τον παράδεισο;

Αλαζονεία, απληστία, ζηλοφθονία, λαγνεία, οργή, λαιμαργία, οκνηρία. Επτά θανάσιμα αμαρτήματα «βαραίνουν» εδώ και αιώνες τη χριστιανική συνείδηση και έχουν εντυπωθεί μέσω της τέχνης στην κουλτούρα ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Τα βρίσκουμε παντού, από τις αλληγορικές μορφές των έργων των αναγεννησιακών ζωγράφων, τη «Θεία Κωμωδία» και τους «Θρύλους του Καντέρμπουρι» ως τα έργα του Σαίξπηρ, τη σάτιρα του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Κουρτ Βάιλ ή, σε απολύτως σύγχρονη εκδοχή, τη δολοφονική εμμονή της ταινίας «Seven».

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα δεν συμπεριλαμβάνονταν στα Ευαγγέλια ή στη Βίβλο

Υπήρχε μόνο μία γενική περιγραφή αρνητικών συμπεριφορών όπως «μια γλώσσα που ψεύδεται, χέρια που χύνουν αθώο αίμα και μια καρδιά που συνωμοτεί».Ωστόσο, στην «Επιστολή προς του Γαλάτες», ο Απόστολος Παύλος κατονομάζει αμαρτίες όπως η μοιχεία, η βρωμιά, η λαγνεία, η ειδωλολατρία, η μαγεία, η λιποταξία, οι αιρέσεις, η ζήλια και το μεθύσι, χωρίς όμως να τα χαρακτηρίζει ως «θανάσιμα αμαρτήματα».

Η «λίστα» των αμαρτημάτων δημιουργήθηκε αργότερα, από τους πρώτους Χριστιανούς μελετητές για να ξεκαθαρίσουν στους πιστούς ποιοι ήταν οι ηθικοί κανόνες της θρησκείας.

Τι σημαίνουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα;
  • Οκνηρία = φυγοπονία, τεμπελιά
  • Ζηλοφθονία = φθόνος, ζήλια. Όταν κάποιος ενοχλείται με την επιτυχία των άλλων.
  • Λαιμαργία = βουλιμία, κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος τρώει πολύ, ασταμάτητα και γρήγορα
  • Λαγνεία = φιληδονία, κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος δεν ελέγχει τις σεξουαλικές του επιθυμίες
  • Απληστία = πλεονεξία, κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος θέλει όλο και περισσότερα.
  • Οργή = θυμός, μνησικακία και εκδικητική συμπεριφορά
  • Αλαζονεία = υπεροψία, το να θεωρεί κανείς τον εαυτό του ανώτερο των άλλων

Εκτός από τα αμαρτήματα, οι θεολόγοι συνέταξαν και τη λίστα των επτά αρετών, οι οποίες εξασφάλιζαν μία θέση στον Παράδεισο για τον πιστό:

  1. ταπείνωση
  2. ελεημοσύνη
  3. σωφροσύνη
  4. νηστεία
  5. αγάπη
  6. μακροθυμία
  7. προσευχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM