Η ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτων δημιουργεί μια νέα αγορά

Κι όμως! Η ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς.

Και αν η ανακύκλωση σας φαίνεται απίθανη, σκεφτείτε πως το κόστος των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται σημαντικά κάθε χρόνο. Οι εκθέσεις της βιομηχανίας δείχνουν ότι το 2019 το κόστος για την κατασκευή μπαταρίας μιας κιλοβατώρας ήταν κατά μέσο όρο 156 δολάρια, όταν το 2010 στοίχιζε περίπου 1.100 δολάρια.

Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος της χωρητικότητας των μπαταριών στα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα βρίσκεται στα 44 kWh, από τα 37 kWh που ήταν το 2018, ενώ πλέον πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν μπαταρίες που βρίσκονται κοντά σε χωρητικότητες των 50-70 kWh.

Ενώ η τεχνολογία των μπαταριών Li-ion έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο κατά την τελευταία δεκαετία όσον αφορά την ενεργειακή πυκνότητα, το κόστος και η διάρκεια ζωής του κύκλου αναμένεται και αυτή σύντομα να σημειώσει σημαντική βελτίωση. Η επόμενη γενιά μπαταριών ιόντων λιθίου που θα εισέλθει στην αγορά τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, είναι πιθανό να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο και να φέρει τεχνολογίες που θα επιτρέπουν χωρητικότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με τα σενάρια της βιομηχανίας, εκτιμάται ότι το 2030 θα υπάρξει απόσυρση 100-120 GWh μπαταριών αυτοκινήτων, ένας όγκος περίπου ισοδύναμος με την τρέχουσα ετήσια παραγωγή μπαταριών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε περισσότερα για την επαναχρησιμοποίηση μπαταριών στο ecoearth.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM