Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι, η αναλογία του αμινοξέος «GABA» με την την κρεατίνη και την γλουταμάτη (δύο σημαντικά οξέα) - σχετίζονται με τον εθισμό τους στο κινητό και το διαδίκτυο- ευνοούν την εκδήλωση κατάθλιψης και έντονης ανησυχίας.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), με επικεφαλής τη δρα Σαμάνθα Σον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής «BMC Psychiatry». Ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες που συνολικά αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών. Οι εννέα έρευνες έγιναν στην Ευρώπη, οι δύο στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στην Ασία.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νέων (από το 10% έως το 30% ανάλογα με την κάθε μελέτη, με μέσο όρο το 23%) κάνει «προβληματική» χρήση του κινητού του. Μεταξύ άλλων, αδυνατεί να ελέγξει το χρόνο που περνάει με το τηλέφωνο του, χρησιμοποιώντας το τόσο πολύ που αυτό γίνεται σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων.
Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να καταφέρετε να αφήσετε το κινητό σας στην άκρη χωρίς να αγχώνεστε ότι θα αποκοπείτε πλήρως. Μόνο όμως αν το πάρετε απόφαση.
Κινητό: Τρόποι απεξάρτησης
1.Κρύψετε το κινητό σαςΈνα πρώτο βήμα είναι να εξαφανίσετε το κινητό σας από το οπτικό σας πεδίο για κάποιες ώρες της ημέρας, όπως στη δουλειά. Δοκίμαστε να το βάλετε σε ένα συρτάρι του γραφείου σας ή να το αφήσετε στην τσέπη του μπουφάν σας κάθε πρωί. Θα διαπιστώσετε ότι με αυτόν τον τρόπο λειτουργείτε πιο αποδοτικά και μπορείτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας το, κάθε φορά που ολοκληρώνετε κάτι. Επίσης απομακρύνετε το κινητό σας ή βάλτε το σε λειτουργία πτήσης κατά την διάρκεια ενός σημαντικού meeting, όταν τρωτε, όταν συζητάτε με ένα άλλο άτομο ή όταν προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε. Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι στο μέλλον να μην το τσεκάρετε συνεχώς.
2.Μην κοιμάστε μαζί τουΑυτό είναι ένα τεράστιο βήμα. Έχετε σκεφτεί ποτέ να φορτίσετε το κινητό σου έξω από την κρεβατοκάμαρά σας ή να μην το έχετε όλη τη νύχτα στο κομοδίνο; Η ευκολία που αισθάνεστε όταν είναι δίπλα είναι αυτή ακριβώς που δημιουργεί ένα είδος εξάρτησης. Αν το απομακρύνετε από κοντά σας, αυτόματα σταματάτε νομίζετε ότι το χρειάζεστε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.
3.Δοκίμαστε ένα Σαββατοκύριακο χωρίς μηνύματαΑν δεν μπορείτε να κάνετε στιγμή χωρίς το κινητό σας, γιατί δεν δοκιμάζετε να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε; Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που επικοινωνούν με τους άλλους κατά κύριο λόγο μέσω μηνυμάτων προσπαθήστε να κάνετε μια αλλαγή. Πριν τα μηνύματα, το να μιλάτε στο τηλέφωνο με κάποιον, ήταν η πιο αποτελεσματική λύση. Και μαντέψτε. Ακόμα είναι! Τι θα λέγατε για ένα Σαββατοκύριακο ή μία φορά την εβδομάδα να χρησιμοποιείτε οποιονδήποτε τρόπο επικοινωνίας εκτός των μηνυμάτων; Και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται κάθε εφαρμογή μέσω της οποίας ανταλλάζετε μηνύματα. Προτιμήστε την προσωπική επαφή ή έστω ένα τηλεφώνημα από ένα μήνυμα.
4.Βάλτε ξυπνητήρι
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά παλιά ξυπνητήρια με τα κουδούνια που κάθε πρωινό ξύπνημα ισοδυναμούσε με πιθανή καρδιακή προσβολή, αλλά ένα κανονικό ψηφιακό ξυπνητήρι από αυτά που υπάρχουν στο εμπόριο. Σε κάθε περίπτωση, μην κάνετε το κινητό σας ξυπνητήρι.
5.Κοιτάξτε τα email σας στο γραφείοΔεν θα ωφελήσει ούτε εσάς, ούτε και τη δουλειά σας εάν αρχίσετε να κοιτάτε τα email σας πριν ακόμα ανοίξετε καλά καλά το μάτι σας. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να σηκωθείτε από το κρεβάτι ήρεμα, να πιείτε καφέ και να φάτε πρωινό πριν αρχίσετε να δουλεύετε. Άλλωστε, ένα επείγον email το μόνο που θα καταφέρει είναι να σας δημιουργήσει άγχος και στρες, αφού μέχρι να πάτε στο γραφείο δεν θα μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα.
6.Βγείτε με φίλους και όχι με το κινητό σαςΤην επόμενη φορά που θα βγείτε με τους φίλους σας, αφήστε το κινητό σας στο αυτοκίνητο και μην το πάρετε μαζί σας στο τραπέζι. Το να είστε έξω με φίλους και να αναλώνετε τον πολύτιμο χρόνο που έχετε μαζί τους, στο να χαζεύετε το τι κάνουν οι διαδικτυακοί σας φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χαμένος χρόνος. Εάν είναι και εκείνοι εξίσου εξαρτημένοι από το κινητό τους, προτείνετε να οργανώσετε μία έξοδο χωρίς κινητά ή έστω, μία έξοδο με τα κινητά να είναι για τουλάχιστον μία ώρα στην τσάντα και την τσέπη.
7.Χρήση με πρόγραμμαΣίγουρα δεν είναι ρεαλιστικό να πει κάποιος ότι θα σταματήσει εντελώς να ασχολείται με το κινητό του, μιας και είναι χρήσιμο εργαλείο, αλλά μπορείτε να ορίσετε μερικές ώρες την ημέρα που θα αφιερώνετε σε αυτό. Μία ώρα το μεσημέρι και λίγες ώρες το απόγευμα αρκούν για να ικανοποιήσουν την εξάρτηση που έχετε από το κινητό σας, αλλά και να μη σας στερήσουν όμορφες στιγμές από την καθημερινότητά σας.
8.Μην τα ψάχνετε όλαΕν ολίγοις, ξεχάστε τους χάρτες, τις μηχανές αναζήτησης, τις διάφορες ιστοσελίδες που θα σας δώσουν πληροφορίες και κριτικές για ξενοδοχεία ή οτιδήποτε άλλο. Αν πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για να αναζητήσετε κάτι στο περιβάλλον σας, ίσως θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κάποιες εφαρμογές που θα σας επιτρέψουν να βρείτε εντελώς τυχαία τις πληροφορίες. Σκεφτείτε πόσο λιγότερες συζητήσεις θα είχαν γίνει και πόσο λιγότερα άτομα θα είχατε συναντήσει αν τελικά όλες τις απαντήσεις σάς τις έδινε το κινητό τηλέφωνο. Το να χάσετε λίγο τον δρόμο, αλλά και τον έλεγχο –κυριολεκτικά και μεταφορικά–, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να βρείτε νέες απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν ξέρατε καν ότι θέλατε να ρωτήσετε.
9.Κοιτάξτε πριν φωτογραφίσετεΠολλοί άνθρωποι φωτογραφίζουν συνέχεια με το κινητό τους τηλέφωνο. Ωστόσο, έφτασε ο χρόνος να αναγνωρίσετε ότι κάποιες φορές η φωτογραφική απαθανάτιση κάποιων στιγμών μπορεί να καταστρέψει αυτά ακριβώς που προσπαθούμε να αιχμαλωτίσουμε με τον φωτογραφικό φακό. Οι εμπειρίες έχουν πάντα μεγαλύτερη αξία, μην τις χάνετε, λοιπόν, προσπαθώντας να τις κρατήσετε διά παντός στο φωτογραφικό σας άλμπουμ.
10.Δοκιμάστε προτού αναρτήσετε.Kάποιες φορές η τεχνολογία μας φέρεται σαν να μην είμαστε ολόκληροι άνθρωποι, αλλά οφθαλμοί που κοιτάζουν στην οθόνη και δάχτυλα που πληκτρολογούν. Ομως η αλήθεια είναι διαφορετική. Εξακολουθούμε να είμαστε ολόκληροι άνθρωποι, που υπάρχουμε σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Και ο μοναδικός τρόπος να γευτούμε τη στιγμή είναι να την απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις. Προτού, λοιπόν, αναρτήσετε στο Instagram κάποια φωτογραφία, καταστήστε βέβαιο ότι θα σταματήσετε, θα γευθείτε, θα αναπνεύσετε βαθιά και θα απολαύσετε τη στιγμή όσο σας το επιτρέπουν οι δυνατότητές σας. Ο επιστήμονας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και φιλόσοφος Τζάρον Λανιέ τονίζει ότι η γεύση και το άρωμα δεν έχουν τύχει αρκετής προσοχής από τις ψηφιακές τεχνολογίες μαζί με κάθε τι άλλο που οι προγραμματιστές δεν μπορούν να περιλάβουν στους αλγορίθμους τους. Ομως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα εργαλεία που διαθέτουμε και που τελικά μπορούν να μας προκαλέσουν ένα είδος λησμονιάς εάν δεν είμαστε προσεκτικοί και αν καταντήσουμε να μετράμε και να εκτιμάμε μόνο τα πράγματα που οι μικρές μας οθόνες μπορούν να αποτυπώσουν.