Κοροναϊός: Η νικοτίνη πιθανόν να προστατεύει από τον ιό

Σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές η νικοτίνη είναι πιθανόν να έχει κάποια προστατευτική δράση απέναντι στον κοροναϊό.

Στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι πρόκειται να γίνουν δοκιμές πρόληψης και θεραπείας με τη χρήση τσιρότων νικοτίνης.

Αυτό υποστηρίζεται από την ύπαρξη χαμηλού ποσοστού καπνιστών μεταξύ των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος θα έλθει από τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που πραγματοποιείται επί 350 νοσηλευόμενων ασθενών και 150 ελαφρύτερων περιστατικών με Covid-19 ( που έχουν επιβεβαιωθεί από τεστ PCR).

«Μεταξύ των ασθενών αυτών δεν υπάρχουν παρά 5% καπνιστές», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής Zahir Amoura, επικεφαλής της μελέτης. «Δηλαδή, υπάρχουν 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών του Covid σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας».

«Σύμφωνα με την υπόθεση, η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον κοροναϊό και τον εμποδίζει να προσκολληθεί και κατά συνέπεια να διεισδύσει στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό», δηλώνει ο καθηγητής Jean-Pierre Changeux, του Ινστιτούτου Παστέρ και του Collège de France.

Ο επιφανής νευροβιολόγος, ειδικός στους νικοτινικούς υποδοχείς, είναι εκ των συντακτών άρθρου για το θέμα αυτό στην επιθεώρηση Comptes Rendus de Biologie , της Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας είναι μέλος.

Αφού δόθηκε το πράσινο φως με την υποστήριξη του υπουργού Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές:

προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση,

θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Zahir Amoura, είναι πιθανόν οι καπνιστές ασθενείς να δουν επιβάρυνση της κατάστασής τους εξαιτίας της απότομης στέρησης του καπνού, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Ο κεντρικός ρόλος του υπό εξέτασιν υποδοχέα, του νικοτινικού υποδοχέα της ακετυλοχολίνης, στην εξάπλωση του ιού στον οργανισμό, θα έδινε μία εξήγηση για την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων της Covid-19, όπως η απώλεια της όσφρησης και οι νευρολογικές επιπλοκές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM