Αφιέρωμα: Τα λευκά Χριστούγεννα του ελληνικού τζετ σετ στο Γκστάαντ

Μαγικό, ονειρεμένο, με παγωμένες λίμνες, 11 μικρά χωριουδάκια, το καθένα με το προσωπικό του ύφος, πνιγμένο στο πράσινο. Διάσημο, όμως, κυρίως γιατί αποτελεί την επιλογή των πλουσίων όλου του πλανήτη.

 

Με δεκάδες εστιατόρια που προσφέρουν όλα τα είδη της γαστριμαργίας, από αυθεντικά γλυκόξινα κινέζικα πιάτα μέχρι πιπεράτα «βαυαρικά» που στηρίζονται κυρίως σε κοκτέιλ κρεατικών και παιχνίδια με τα λουκάνικα και το μπέικον, απίστευτα spa τα οποία συμπεριλαμβάνονται κυρίως στις προσφορές των κορυφαίων ξενοδοχείων της περιοχής, το Γκστάαντ αποτελεί εκ πρώτης το ησυχαστήριο της ελίτ του πλανήτη και δεύτερον, προσφέρει αφειδώς ένα ταξίδι στ’ όνειρο της χλιδής.

Meeting point του διεθνούς τζετ σετ

Το πιο ενδιαφέρον, πως και οι Έλληνες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις χάρες του. Ξέρουν πολύ καλά πως είναι μαγικό ν’ αφήνεσαι στα χέρια ενός σπεσιαλίστα της ομορφιάς, να αποκρυπτογραφείς τα μυστικά του λασπόλουτρου και των φυκιών, να επιδίδεσαι σε κρυσταλλοθεραπεία και μπάνιο με ροδοπέταλα, και στη συνέχεια να καταλήγεις στο ξενοδοχείο των πέντε αστέρων της επιλογής σου. Εκεί, παρέα με πρίγκιπες, βασιλείς, αλλά και απλούς διασημους, που αφήνονται στα χέρια των ειδημόνων και – έστω για λίγες ημέρες – ξεχνούν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

 

Το Γκστάαντ είναι το meeting point Ελλήνων και ξένων αστέρων και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού σου προσφέρει απλόχερα τα πάντα. Δοκιμάζοντας τα comforts του Gstaad Palace, Palace Hotel ή του Grand Hotel Park που είναι και ο προορισμός των περισσότερων διάσημων, αλλά και εισβάλλοντας στην καρδιά της γαστριμαργίας της ελβετικής αφρόκρεμας,  παρουσιάζουμε τις σουίτες όπου διαμένουν οι Έλληνες πελάτες των εκλεκτών του Γκστάαντ και ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο ελβετικό καταφύγιο με τα γραφικά χωριά του, όπου αυτές τις ημέρες βρίσκεται –πέραν όλων των άλλων– και κάθε παπαράτσο που πληρώνεται αδρά απ' το ΜΜΕ που συνεργάζεται. Με σκοπό βέβαια ν’ απαθανατίσει τους αγαπημένους του stars σε ανέμελες στιγμές, χωρίς το «βαρύ» μανδύα των φλας και των image makers που εν προκειμένω απουσιάζουν από το «μενού».

 

150 χλμ. απ' τη Γενεύη 

Βρίσκεται 150 χλμ. μακριά απ’ τη Γενεύη, και λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, χρειάζεσαι περίπου 2,5 ώρες για να γευτείς την αγκαλιά του. Περικυκλωμένο από έντεκα χωριουδάκια που είναι στη κοιλάδα Gstaad Saanenland, το Gstaad, το Saanen, το Schonried, το Sannenmoser, το Lauenen, το Gsteig-Feutersoey, το  Turbach.Rougemont και το Valrose σε καλεί να δοκιμάσεις όλες τις ομορφιές του.

Εκεί θα διαμείνετε σε μερικά απ’ τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο όπως στο Grand Hotel Park – που διαθέτει απ' τα καλύτερο spa στον κόσμο, τα υπόλοιπα «ανήκουν» στις ανατολικές χώρες και δύο από αυτά στο Χονκ Κονγκ – το Hotel Palace και το Badrout Palace, που παλιότερα προτιμούσαν και πολλοί Έλληνες, όπως η Άντα Βωβού.

Το Hotel Wellness-Ermitage-Golf είναι απ’ τις δελεαστικότερες περιπτώσεις γιατί προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε σπορ πέρα απ’ το σκι, ενώ οργανώνει και τουρ στα χωριουδάκια του Γκστάαντ, αλλά και στη μοναδικής ομορφιάς λίμνη Lauenen. Πολλοί διάσημοι βέβαια που θέλουν να παραμείνουν ινκόγκνιτο, ακόμη και στο «οχυρό» του Γκστάαντ όπως οι Catherine-Zeta Jones και Michael Douglas κάνουν την παραχώρηση και επιλέγουν το τεσσάρων αστέρων σαλέ τουRiedsunne.  Το πιο διάσημο σαλέ είναι το Chalet, Les Arcades, με τη σειρά του, είναι για «βαριά» πορτοφόλια και πνιγμένο στο καλογυαλισμένο μαόνι.

 

ΟιΈλληνες celebs του Γκστάαντ 

 

Πάντα το Γκστάαντ συγκεντρώνει την ελληνική κρεμ ντε λα κρεμ, μεταξύ των οποίων και η Μαριάννα Γουλανδρή (φωτ. πάνω). Είναι γνωστό πως το ζεύγος Αγγελοπούλου διατηρεί chalet στην περιοχή που ανήκει στο συγκρότημα Palace Hotel, τις γαστριμαργικές σπεσιαλιτέ του οποίου η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη φέρεται ν’ απολαμβάνει δεόντως. Η οικογένεια, δε, κι εννοούμε τη Γιάννα, με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και την κόρη της, Καρολίνα, κατά καιρούς, τέτοιες μέρες, έχουν θεαθεί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου  Sans cravate.

Image removed.

 

Από τους σταθερούς πελάτες του Palace ήταν ο Νίκος Κούρκουλος, πλέον όμως η Μαριάννα Λάτση. Επίσης, ο Πάρης Κασιδόκωστας -γιος της Μαριάννας Λάτση και του Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Νέλλη και Μιχάλης Δόξα με τα παιδιά τους επί μακρόν αποτέλεσαν «σταθερή αξία» στον πιο ακριβοθώρητο χειμερινό προορισμό της Ευρώπης.

Ακόμα, το Γκστάαντ προτιμούσαν ή προτιμούν ακόμα ο Ηλίας Ψινάκης -παρέα με τη Μαριάννα Λάτση, επιστήθια φίλη του για τους info-maniacs, οι Νίκος και Μάιρα Τσαβλίρη – που διατηρούσαν, ίσως ακόμα,ιδιόκτητο διαμέρισμα στην περιοχή – αλλά και ο Βασίλης και η Βίκυ Αγαλόγλου που επέλεγαν το Grand Hotel Park (το αντίπαλον δέος του Palace).

 

Τα κομφόρ του Park έχει προτιμήσει και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος για τις γιορτές μετά της Άννας Μαρίας. Στο Γκστάαντ κατά καιρούς έχει βρεθεί και η Μαρία Βορίδη-Εμπειρίκου, ενώ στο Park ο πρίγκιπας Παύλος και η Μαρί Σαντάλ, αλλά και ο αγαπημένος πασών των chic κυριών σχεδιαστής Valentino Garavani. Ο Έλληνας εκ Νέας Υόρκης Ηλίας Σατινάς, ο Ντίμης Κρίτσας και τα παιδιά του famous αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη, επίσης, όποτε μπορούν το επισκέπτονται.

Γιαμ γιαμ 

 Το Γκστάαντ διαθέτει πάνω από πενήντα εστιατόρια που ανταποκρίνονται και στους πιο απαιτητικιύς. Ειδικά στις ελβετικές σπεσιαλιτέ, με μεγάλη ποικιλία, όπως το SuuraMocke-  μαριναρισμένο roast beef – και το «Hobelkose» (ντελικάτα κομμένες φέτες τυριού) είναι το κλασικό ρεστό Rossili που φημίζεται για τα ολόφρεσκα ψαρικά και οστρακοειδή του. Το Grund Restaurant Chlosterli ειδικεύεται στα φοντί και τα ψητά,  ιδιαίτερα στα γεμιστά λουκάνικα τυλιγμένα σε φέτες μπέικον, ενώ εκεί οι celebrities απολαμβάνουν και καθαρόαιμες ιταλικές σπεσιαλιτέ με το αυγό μάτι εντός του σπαγγέτι.

Image removed.

Το ξενοδοχείο Hotel Arc-en-ciel ασχολείται αποκλειστικά με τις ντόπιες συνταγές, που έχουν μεγάλη πέραση, ενώ το classic χλιδάτο άντρο Hotel Palace προσφέρει πέρα απ’ τη διεθνή κουζίνα του και ιταλική και γιαπωνέζικη και ειδικά γεύματα για χορτοφάγους, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο πέρασμα – αν όχι για διαμονή, τουλάχιστον για φαγητό – για όλα τα μοντέλα που επιλέγουν το Γκστάαντ για τις χειμερινές τους αποδράσεις – και όχι μόνο – και πρέπει να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και όταν κάνουν ριλάξ.

 

Οι λάτρεις του κινέζικου επισκέπτονται αποκλειστικά το Hotel Bernerhof και τη κινέζικη κουζίνα  του. Στο Le Grand Chalet θ’ απολαύσετε raclette – ντόπια «ειδικότητα»  και αφορά κρέατα μαγειρεμένα στη σχάρα, ενώ στο ίδιο μέρος θα δοκιμάσετε και nouvelle vague γαλλική κουζίνα, για τους γκουρμέ, αλλά και light γεύματα για χορτοφάγους.

Το Posthotel Rossli ειδικεύεται στα φοντί και τις αδυναμίες των χορτοφάγων, φέρνοντας μάλιστα ακόμα και...ρόκα, που δεν υπάρχει στις Άλπεις, αλλά νοτιότερα. To «παρακλάδι» του, το Rossili Factory ειδικεύεται σε συνταγές για χορτοφάγους. Εδώ δεν συχνάζουν τόσο μοντέλα όσο κοσμικές κυρίες σαν τη Μαριάννα Λάτση που είναι πάντα κομψότατη. Το Sporthotel Victoria επενδύει και στην ελβετική και στη γαλλική και στην ιταλική κουζίνα.

Image removed.

Στο Hotel Bellerive θ’ απολαύσετε τα ωραιότερα ψητά, ενώ στο Grand Hotel Bellevue, όπου οι πάντες επικοινωνούν στην γαλλική γλώσσα, θα μυηθείτε στα εκλεκτότερα εδέσματα της cuisine francaise. Απ’ τα πιο ειδυλλιακά restos είναι το Berghaus Wispile. Με θέα που σου κόβει την ανάσα, σε ιλιγγιώδες υψόμετρο, και με αμιγώς ξύλινο deco, οι διάσημοι – και όχι μόνο, αφού είναι για όλες τις τσέπες – απολαμβάνουν τις ποικιλίες του σε τυριά και φοντί.  Πολύ κοντά του βρίσκεται το Berghaus Eggli με την πλέον πολυθερμιδική κουζίνα του Γκστάαντ και τις πιο γενναίες μερίδες, ενώ ένα απ’ τα αγαπημένα των διεθνών αστέρων, όπως της Madonna είναι το Rialto που ειδικεύεται στην ιταλική κουζίνα.

 

 

Το Blun-Chi, τέλος, αμιγώς κινέζικο εστιατόριο με lounge ήχους και κινέζικο αυστηρά προσωπικό, και τη ρομαντική του ατμόσφαιρα είναι ό,τι πρέπει για ρομαντικά ζευγαράκια.   Στο Γκστάαντ, όμως, δεν θα μυηθείτε μόνο στις πολυάριθμες και ...επικίνδυνες γεύσεις, αλλά και σε πιο χαλαρές καταστάσεις καθώς κάθε σχεδόν ξενοδοχείο διαθέτει και μπιστρό-μπαρ αλλά και lobby-bars για τους στάνταρ πελάτες του, όπως και σε tea-rooms, που σερβίρουν τα περισσότερα αρωματικά τσάγια του κόσμου, αλλά και τα πιο «δυνατά» όπως το σλάβικο και το πολωνέζικο – το δεύτερο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βότκα, όπως και τα γνωστά φρουτώδη κρασιά, που προτιμώνται απ’ την ελίτ.

 

Απ’ τα κλασικότερα tea-rooms είναι το Tea-Room Μuller  και το Charly’ s Coffee Shop & Tea-Room  με τα τρομερά μπισκότα με την ντόπια κρέμα. Στο ρεστό Sonnenhof θα γευτείτε το πιο φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα, αλλά και σούπα και την ιδιαίτερη μυδόσουπα, που είναι και απολύτως αφροδισιακή, για να μην ξεχνιόμαστε.

Nightlife 

Όσο για το nightlife του Γκστάαντ; Αν πιστεύετε πως οι «μικρές ώρες» είναι για τους «μικρούς» κοινούς θνητούς, είστε 100% αποπροσανατολισμένοι. Το Wally’ s Snack Bar με τα δεκάδες είδη μπίρας του και τα hot dogs του, ανάμεσα σ’ αυτά και η περίφημη βελγική «Γκεζ» και την πλούσια κάβα του, συγκεντρώνει όλους τους εκλεκτούς αστέρες του επιχειρηματικού κόσμου.

Το Euter Bar, στο Saanersloch, κερδίζει όσους θέλουν ν’ αφεθούν στο πράσινο των Άλπεων και στο λευκό τοπίο, πίνοντας το πορτό τους αφ’ υψηλού. Η θέα απ’ το συγκεκριμένο μπαρ είναι πανοραμική, κάτι που συγκαταλέγεται πέρα απ’ τη ζεστή ατμόσφαιρα με τα κόκκινα βελούδινα χαλιά και τους γήινους – ξεκούραστους και εντελώς κλασικούς τόνους του – στα grandes ατού του.

 Στο bar-bistrot Flugplatzbeizli θa μυηθείτε σε χαλαρό entertainment και γεύσεις. Ενώ το Moosbar προτιμάται από τους νεότερους γόνους των γαλαζοαίματων, καθότι έχει και μια ιστορία πολλών δεκαετιών.

TIP

Μέχρι το 1916, σχολιάζει το KourdistoPortocali, το Γκστάαντ ήταν απλά γνωστό ως το «επόμενο Σεν Μόριτζ», καθώς η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του Moντρέ με την πόλη, η οποία εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1904, είχε ξεκινήσει να τελειοποιείται και πλέον σπανίως το ταξίδι έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν και το Γκστάαντ πάντα υστερούσε σε νυχτερινή ζωή και απουσίαζε και η στάμπα των Ολυμπιακών Αγώνων σε σχέση με την ανταγωνίστρια του πόλη στα ανατολικά, είχε ένα ακριβοθώρητο ατού που δεν έβρισκες στο Σεν Μόριτζ, το Le Rosey.

Εκεί όπου οι καλύτερες και πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο έστελναν τους γόνους τους, είτε για σπουδές, είτε για χειμερινή κατασκήνωση και που στα σαλέ του φοίτησαν από τον Πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό ως τον τελευταίο Σεΐχη του Ιράν και τον Αγά Χαν. Το γεγονός αυτό συνέβαλε τα μέγιστα ώστε μεγαλώνοντας όλοι αυτοί οι γόνοι πλουσίων να συνδεθούν απόλυτα με την περιοχή και να θεωρούν το Γκστάαντ μέχρι σήμερα ένα κομμάτι της ζωής τους άρρηκτα δεμένο με τα καλύτερα τους χρόνια και τις νεανικές τους τρέλες.

Bon voyage!