Οι πρώτοι punk στην Ελλάδα (pics)

Οι πρώτοι Έλληνες punk εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και εναντιώνονται με όλους και όλα.

Η διάθεσή τους, έντονα επιθετική, εκφράζεται με πολλούς τρόπους, σε στίχους και στη μουσική των τραγουδιών τους, στο ντύσιμο, και στη συμπεριφορά. Τα σπασίματα που προκαλούν σε συναυλίες, δικαιώνουν τη φράση που ακουγόταν συχνά τότε «Οι punk τα σπάνε όλα!».

Χαρακτηριστική για τη δράση τους, είναι μία φωτογραφία του Γιώργου Τουρκοβασίλη, μετά τη συναυλία του punk συγκροτήματος ΑΔΙΕΞΟΔΟ σε σχολείο της Νέας Σμύρνης (Μάρτιος 1984). Ενώ η δεκαεξάχρονη πάνκισα Μαρία Βασιλάκη (μπασίστρια του συγκροτήματος), αποχωρεί κρατώντας το μπάσο, μένει κοπέλα από τη διοργάνωση να κοιτάζει την αίθουσα, όπου λίγο πριν χόρευαν οι punk. Μπορούμε να δούμε το τι έχει προηγηθεί από τα σπασμένα θρανία.

 

Δεν υπάρχει κοινή ιδεολογία στο punk

Το κάθε συγκρότημα έχει τη δική του αντίληψη. Η θεωρία ότι το punk έχει κοινή, αναρχική ιδεολογία, είναι λάθος.

Οι punk διαφωνούν μεταξύ τους για το τι είναι σωστό, για το ποια είναι η σχέση τους με την αναρχία, διαφωνούν ακόμα και για το τι ακριβώς σημαίνει το punk.

Η κύρια δράση τους αρχίζει αφού το ΠΑΣΟΚ παίρνει την εξουσία (18 Οκτωβρίου 1981). Συνεπώς η αντίδρασή του σε πρώτο επίπεδο, μοιάζει με αντίδραση στο ΠΑΣΟΚ. Όμως, οι punk θα εμφάνιζαν την ίδια συμπεριφορά απέναντι σε οποιοδήποτε κόμμα.

Οι πρώτοι Έλληνες punk, εντοπίζονται τον χειμώνα του 1978. Συχνάζουν στο κατάστημα PUNK, το πρώτο «ρουχάδικο» στην Πλάκα, που συγκεντρώνει άτομα αυτής της κουλτούρας.

Το συγκρότημα Trash είναι οι πρώτοι των πρώτων και αμέσως μετά ακολουθούν οι Παρθενογένεσις οι οποίοι στρέφονται αμέσως κατά των παραδοσιακών ροκάδων, διακηρύσσοντας στις επεισοδιακές συναυλίες τους, ότι το Ροκ έχει πεθάνει.

Οι Παρθενογένεσις, επηρεάζουν πολλούς και γρήγορα διάφορα punk συγκροτήματα σχηματίζονται, όπως οι Stress, οι πρώτοι ίσως που γράφουν δικά τους τραγούδια, με αντιεξουσιαστικό στίχο. Ταυτόχρονα εμφανίζονται συγκροτήματα με την ίδια διάθεση, που αποτελούν την πρώτη σκηνή του punk στην Ελλάδα (Ανυπόφοροι, Άουσβιτς, Κουμπότρυπες, Ex Humans και λίγο αργότερα οι Panx Romana και οι Γενιά του Χάους).

Όλα αυτά τα συγκροτήματα, αντιμετωπίζονται εχθρικά από την αστυνομία. Αντιμετωπίζονται επίσης, πολύ εχθρικά και από τους παραδοσιακούς ροκάδες (φρίκους).

Η αντιπάθεια είναι αμοιβαία, τα φρικιά δεν ανέχονται τους punk, και οι punk δεν ανέχονται φρίκους. Έτσι αρχίζει ένας εμφύλιος πόλεμος όπου ο ένας διαγράφει την τέχνη του άλλου.

Το «ορθόδοξο ροκ» δεν δέχεται ως τέχνη το punk, και το punk θεωρεί προσβλητικό αν το κατέτασσες στη ροκ κουλτούρα. Στις αρχές του 1980, εμφανίζονται και οι πρώτοι Έλληνες Μοϊκανοί, μια πολύ ζόρικη τάση του πανκ.

Το χαρακτηριστικό στιλ των Punk

Όλοι όσοι γίνονταν τότε «Μοϊκανοί» ξεχώριζαν από το χαρακτηριστικό στυλ στο κεφάλι- ξύριζαν τα πλάγια, ενώ άφηναν στο κέντρο του κρανίου, το μαλλί σαν λειρί ή σαν λοφίο αρχαίας περικεφαλαίας. Με αυγά, μπύρα, ή σαπούνι γλυκερίνης, έστηναν έτσι το μαλλί που το ονόμαζαν μοϊκάνα.

Το στυλ, ερχόταν βέβαια από το εξωτερικό, από κάποιους ευφάνταστους punk της Αγγλίας. Ονομάστηκαν Μοϊκανοί, γιατί θεωρούσαν πως έτσι είχαν τα κεφάλια τους, οι Ινδιάνοι της ομώνυμης φυλής, που τώρα βέβαια δεν υπάρχει. Οι Μοϊκανοί ινδιάνοι, δεν είχαν τέτοια κεφάλια, το αντίθετο, ήταν μαλλιάδες σαν χίπηδες, όμως αυτό το λάθος, δεν εμπόδισε τους punk να υιοθετήσουν το όνομα, αφού τους άρεσε και το ήθελαν έτσι.

Το εφηβικό ξέσπασμα, ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του punk

Το γεγονός ότι τα πανκ συγκροτήματα έπαιζαν σε καταλήψεις, σε εκδηλώσεις συμπαράστασης σε φυλακισμένους αναρχικούς, δημιουργούσε την ψευδαίσθηση ότι τα συγκροτήματα αυτά είχαν κοινή ιδεολογία που εντασσόταν στον αναρχικό χώρο. Ο οργανωμένος αναρχικός χώρος μπορεί να θέλησε να έχει σαν πολιτιστική βιτρίνα αυτά τα συγκροτήματα, αλλά, στην πραγματικότητα, αληθεύει ο λόγος του Κοντούλη των Stress, ότι το punk στη φύση του δεν ήταν οργανωμένο, αλλά εφηβικό, μια πολυδιάστατη «εφηβική αναρχία».

Όλες οι φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω είναι του Γιώργου Τουρκοβασίλη, ενός εξαιρετικού φωτογράφου, συγγραφέα, καλλιτέχνη και διανοούμενου.

Οι φωτογραφίες του, ιδιαίτερα εκείνες της πρώτης περιόδου του ελληνικού punk, είναι πολύτιμες, και ως καλλιτεχνικές, και ως ντοκουμέντα. Αποτελούν πηγές πληροφόρησης, από τις λίγες που έχουμε, για να περιγράψουμε τη γένεση του πανκ και του new wave στην Ελλάδα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

Sandinista! Σαν σήμερα η έκδοση του τριπλού δίσκου πρόκληση των CLASH

JOE STRUMMER 21/8/1952 – 22/12/2002: Μια καρδιά που ποτέ δεν σταματά

 

Πηγή: iefimerida.gr