Αγκάθα Κρίστι: Όσα δεν ξέρετε για την Βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας

Η Αγκάθα Κρίστι, (Agatha Christie), η πιο διάσημη συγγραφέας έργων μυστηρίου, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας, και πέθανε σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου του 1976.

Η Αγκάθα Κρίστι, (Agatha Christie), μια από τις μεγαλύτερες συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας, μας έχει κάνει να μείνουμε ατελέιωτες νύχτες ξάγρυπνοι μέχερι να βρούμε τον δολοφόνο της ιστορίας των βιβλίων της. Ωστόσο, η αλήθεία είναι πως περισσότερα γνωρίζουμε για τα λογοτεχνικά της  έργα παρά για την ίδια την ζωή της.

  • Το πραγματικό όνομα της Αγκάθα Κρίστι, είναι Μαίρη Κλαρίσα Αγκάθα Μίλερ. Γεννήθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας. Μεγάλωσε στο Άσφιλντ, όπου έβγαλε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι.

 

  • Κινδύνεψε να μείνει αναλφάβητη, καθώς η μητέρα της δεν ήθελε η κόρη της να μάθει ανάγνωση, πόσω δε μάλλον να πάει στο σχολείο. Τελικά η Άγκαθα, έμαθε μόνη της να διαβάζει και πέρασε τις πόρτες ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος στα δεκαπέντε της.

 

  • Το 1914, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Όταν ο σύζυγός της αποστρατεύτηκε, η ίδια εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο, όπου έμαθε για τα δηλητήρια.

 

  • Άρχισε να γράφει με την ενθάρρυνση της αδερφής της και στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 υπό τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς», παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ένα χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 ακόμα μυθιστορήματά της.

 

  • Στις ιστορίες της κυριαρχούσαν τα δηλητήρια και σπανίως ένας φόνος γίνεται με όπλα στις ιστορίες της, καθώς δεν άντεχε την φυσική βία. Γι’ αυτό τόσο ο Πουαρό όσο και η Μις Μαρμπλ ήταν φανατικοί ειρηνιστές

 

  • Ο Ηρακλής Πουαρό είναι ένας ήρωας που εκείνη δημιούργησε, την εικόνα του την εμπνεύστηκε από έναν άνδρα που είχε δει μια φορά στο λεωφορείο. Η δημοτικότητα του εκκεντρικού Βέλγου ήταν τόση που όταν η Κρίστι αποφάσισε να τον σκοτώσει, γιατί όπως είχε παραδεχτεί δεν τον συμπαθούσε ιδιαιτέρως, οι θαυμαστές της δυσανασχέτησαν.

 

  • Παρά τη μεγάλη επιτυχία της, μετά τον θάνατο της μητέρας και του συζύγου της, η Αγκάθα Κρίστι εισήλθε σε μία περίοδο συναισθηματικής αναταραχής. Εξαφανίστηκε για 11 ημέρες και τελικά εντοπίστηκε σε ιαματικά λουτρά.

 

  • Μετά το διαζύγιό της με τον Archie Christie, παντρεύτηκε τον αρχαιολόγο Max Mallowan και τον ακολούθησε σε πολλές ανασκαφές, μεταξύ άλλων στη Συρία και το Ιράκ. Το μέσο μετακίνησης που προτιμούσε το ζευγάρι ήταν το Οριάν Εξπρές κι έτσι η ίδια εμπνεύστηκε για να γράψει ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματά της, το Murder on the Orient Express.

 

  • Η  τελευταία της δημόσια εμφάνιση έγινε το 1974, στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές». Αν και σε γενικές γραμμές η ταινία της άρεσε, παραπονέθηκε επειδή το μουστάκι του Ηρακλή Πουαρό δεν ήταν τόσο «πλούσιο», όσο το φανταζόταν.

  • Εκτός από την αρχαιολογία, η Christie αγαπούσε και το σέρφινγκ καθώς το 1922 ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι από την Νότια Αφρική, για να καταλήξει στην Χονολουλού, όπου και μυήθηκε στο εν λόγω σπορ.

Συνολικά, η Αγκάθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Μέχρι τον θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Προτεινόμενα Έργα

Δέκα Μικροί Νέγροι

Ποντικοπαγίδα

Έγκλημα στον Νείλο

Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές

Έγκλημα τα Χριστούγεννα

Ο φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ

Ο πλωτός ναύαρχος

Πέντε μικρά γουρουνάκια

Η αυτοβιογραφία μου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM