Το 1821 αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Μπορεί εκείνη την χρονιά να ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, ωστόσο ο αγώνας προετοιμαζόταν αρκετά χρόνια πριν.
Η επιθυμία για ελευθερία από τους Οθωμανούς κατακτητές έγινε ακόμη πιο έντονη λόγω του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Λόγω εκείνων των περιστάσεων αναπτύχθηκε το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού το οποίο διήρκεσε από το 1750 έως και το 1821, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αποκοπή από τον τουρκικό ζυγό.
Οι επαναστατημένοι Έλληνες προσπάθησαν να αποτινάξουν την οθωμανική κυριαρχία δημιουργώντας το 1814 την Φιλική Εταιρεία. Η εν λόγω μυστική οργάνωση ιδρύθηκε στην Οδησσό από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
Κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας τα μέλη ήταν μόνο είκοσι, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου οι μυήσεις στη μυστική οργάνωση ξεπέρασαν κάθε όριο, φτάνοντας να αριθμούς δεκάδες χιλιάδες μέλη.
Το ξέσπασμα και η έκβαση της Ελληνικής ΕπανάστασηςΤον Φεβρουάριο του 1821 ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης εισβάλλει στη Μολδοβλαχία. Παράλληλα, τον επόμενο μήνα οι Φιλικοί δημιουργούν πολλές επαναστατικές εστίες από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη.
Οι οθωμανικές αρχές, βλέποντας το επαναστατικό πνεύμα των Ελλήνων προχώρησαν σε σφαγές αμάχων. Χαρακτηριστικό της βιαιότητας τους ήταν ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'.
Αν και η εκστρατεία του Υψηλάντη δεν είχε θετική έκβαση, οι Έλληνες επαναστάτες υπερίσχυσαν σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, αλλά και σε πολλά νησιά του Αιγαίου.
Το γεγονός πως οι Οθωμανοί είχαν παράλληλα πολλά ανοιχτά μέτωπα, συνετέλεσε ούτως ώστε να κερδηθούν αρκετές μάχες και να σχηματιστεί μια προσωρινή κεντρική διοίκηση.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πτώση του Μεσολογγίου το 1826 και το κίνημα του Φιλελληνισμού, άλλαξαν τη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων.
Αν και οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αντιμετωπίσει με καχυποψία το ξέσπασμα της επανάστασης, τελικά έστειλαν βοήθεια προς την Ελλάδα. Έτσι με την παρέμβαση τους στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, στην εκστρατεία του Μοριά αλλά και στον ρωσοτουρκικό πόλεμο, οι οθωμανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν
Το 1827 ο Ιωάννης Καποδίστριας επιλέχτηκε ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας. Ο ίδιος μέχρι και το 1831 που δολοφονήθηκε προσπάθησε να αναδιοργανώσει και να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις στο εξωτερικό.
Εν τέλει η ελληνική ανεξαρτησία κατάφερε να αναγνωριστεί και επίσημα το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.
«Ελλάδα 2021»
Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συστάθηκε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Μάλιστα, η Γιάννα Αγγελοπούλου τόνισε πως στόχος είναι «ο κόσμος να στρέψει το βλέμμα του και πάλι στην πατρίδα μας. Να προκαλέσει η Ελλάδα το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της»
Οι πρώτες δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»Η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει ανακοινώσει τις πρώτες τρεις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οι οποίες έχουν ως εξής:
1) Η πρώτη δράση με τίτλο «Διαδρομές της Επανάστασης» θα δίνει τη δυνατότητα σε 200 νέα παιδιά, χωρισμένα σε 5 ομάδες, να ακολουθήσουν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή θα συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα γίνει ντοκιμαντέρ, με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών.
2) Η δεύτερη δράση με τίτλο «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)», θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, την αποδελτίωση του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832. Παράλληλα θα αποδελτιωθούν οι αναφορές για την Ελληνική Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού την εποχή εκείνη. Το σύνολο της αποδελτίωσης θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα και θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.
3) Η τρίτη δράση με τίτλο «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821» θα αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και την υπέβαλε και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Επιτροπή μας είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στον εορτασμό των 200 χρόνων.
Πόσοι ήταν οι Έλληνες το 1821 και πόσοι σήμερα;
Η πρώτη απογραφή στην Ελλάδα έλαβε χώρα το 1828 με εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, που είχε γίνει Κυβερνήτης μόλις ένα χρόνο πριν το 1827. Σε εκείνη την απογραφή του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους (αφορούσε την Πελοπόννησο και τα κοντινά νησιά) καταγράφηκαν 753.400 κάτοικοι.
Από το 1951 έως σήμερα υπάρχει σταθερή καταγραφή κάθε δέκα έτη. Η τελευταία απογραφή στην Ελλάδα έγινε το 2011, όπου με βάση τις καταμετρήσεις ο πληθυσμός της χώρας έφθασε στα 10.816.286 άτομα. Παρ' όλα αυτά, το αποτέλεσμα δεν είναι απολύτως σίγουρο, καθώς εκείνη την περίοδο λόγω των υψηλών ποσοστών εγκληματικότητας, οι πολίτες αρνούνταν να ανοίξουν την πόρτα τους.
Η απογραφή του 2011 ήταν η πρώτη καταγραφή κατά την οποία σημειώθηκε μείωση στον πληθυσμό της Ελλάδας, καθώς το 2001 ήταν 10.964.020 άτομα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- 7 ταινίες για την επανάσταση του 1821 (pics+video)
- Hanks- Wilson: Γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση (Vid)
- Γιάννα Αγγελοπούλου: «Πιο σημαντικό το 2021 από το 2004»