Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; (pics)

Πλησιάζει η 25η Μαρτίου και φέτος δεν θα γίνει η παρέλαση λόγω του κοροναϊού.

Μέσα σε άλλα, αναπολούμε τα γκάλοπ που έκαναν τέτοια εποχή αρκετές εκπομπές με θέμα «Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;».

Οι απαντήσεις που έδινε το κοινό μπορεί εκ πρώτης όψεως να ήταν ξεκαρδιστικές, αλλά στην συνέχεια δημιουργούσαν προβληματισμό, καθώς φαίνεται ότι οι νέοι έχουν άγνοια για τις εθνικές μας γιορτές και τι γιορτάζουμε κάθε φορά.

Τι γιορτάζουμε όμως την 25η Μαρτίου;

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή, τόσο Ιστορική όσο και θρησκευτική, πράγμα το οποίο οι περισσότεροι αγνοούν παρόλο που γνωρίζουν ότι είναι η ονομαστική γιορτή του Ευάγγελου και της Ευαγγελίας.

Από θρησκευτικής άποψης γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Με την λέξη Ευαγγελισμός, αναφερόμαστε στην επικείμενη γέννηση του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς τη Παναγία με την μορφή κρίνου. Ιστορία γνωστή σε όλους.

Ιστορικά η ημερομηνία είναι συνδεδεμένη με την νέα Ελληνική ιστορία. Συγκεκριμένα με την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης ενάντια στον Τούρκικο ζυγό από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Βέβαια σύμφωνα με ιστορικές μελέτες, την 25η Μαρτίου του 1821 δεν υπήρξε κάποιο γεγονός άξιο αναφοράς. Το 1838 ο βασιλιάς Όθωνας καθιέρωσε την συγκεκριμένη ημερομηνία για να συνδεθεί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, καθώς αποτελούσε και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας.

Σημαντικά ονόματα της επανάστασης που θα έπρεπε να έχουμε κατά νου και να μην μπερδεύουμε είναι : o Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο κληρικός Γεώργιος Δικαίος Φλέσσας (Παπαφλέσσας ), ο Αθανάσιος Διάκος, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους.