Ελένη Βιτάλη: 5+1 τραγούδια που αγαπήσαμε (vids)

Η Ελένη Λαβίδα, γνωστή στο ευρύ κοινό ως Ελένη Βιτάλη γιορτάζει σήμερα τα 66α γενέθλια της. Και εμείς της ευχόμαστε «χρόνια πολλά» αφιερώνοντας της 5+1 απ΄τα αγαπημένα μας τραγούδια που εκείνη ερμήνευσε τόσο μοναδικά.

Δείτε παρακάτω 5+1 τραγούδια της που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε:
  • Ταχεία
  • Κιβωτός 
  • Μακριά μου να φύγεις
  • Εγώ τραγούδαγα (Τα σκυλάδικα)
  • Κλαίει μια καρδιά 
  • Ο μπαλαμός
Ποια είναι η Ελένη Βιτάλη

Η Βιτάλη γεννήθηκε σαν σήμερα στην Αθήνα το 1954 μέσα σε μουσική οικογένεια και μεγάλωσε ταξιδεύοντας από παιδί σε όλη την επικράτεια. Ο πατέρας της Τάκης Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της Λούση Καραγεωργίου ήταν τραγουδίστρια σε πανηγύρια.

Συνεπώς, από μικρή μπήκε και η ίδια στο χώρο των πανηγυριών, παρέα με τσιγγάνους μουσικούς και δημοτικούς οργανοπαίκτες. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 το μπουζούκι είχε αρχίσει να διαδέχεται το σαντούρι.

Συνέπεια αυτών είναι η πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα που είχε όταν αποφάσισε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης (με το τραγούδι «Χωρίς δεκάρα») και να μπει στο χώρο της δισκογραφίας.

Έκανε την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το 1973, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου («Δεν περισσεύει υπομονή» Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα), και με το «Αϊ γαρούφαλό μου» ως καθοριστικό στοιχείο στην ταυτότητά της (και την παράλληλη συμμετοχή στο Φεστιβάλ με τον «Μανωλιό») γίνεται αμέσως γνωστή.

Με το ξεκίνημά της, η Βιτάλη φανέρωσε το βασικό χαρακτηριστικό, που την καθόρισε απ΄την πρώτη κιόλας στιγμή - εκείνη αλλά και την πορεία της στο χώρο - και αυτό δεν ήταν άλλο απ'την συνύπαρξη εντός της, δύο κόσμων, συμπληρωματικών αλλά και συχνά αντιφατικών. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη έκταση και η χροιά της φωνής της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δραστηριοποιήθηκε στο λαϊκό τραγούδι συνεργαζόμενη με τους καλύτερους του είδους (Χρήστος Νικολόπουλος, Τ. Σούκας κ.ά.). Παράλληλα συμμετείχε σε δουλειές έντεχνων συνθετών όπως ενδεικτικά είναι οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταμάτης Σπανουδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά. και ηχογράφησε επανεκτελέσεις ρεμπέτικων, παλιών λαϊκών και δημοτικών.

Το 1989, η τραγουδίστρια ηχογράφησε το «Απέναντι Μπαλκόνι» και το 1993 το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» σε δικούς της στίχους και μουσική μπαίνοντας σε μια περίοδο ωριμότητας, που εν έτει 2000 με το άλμπουμ «Προσκήνιο» ανακεφαλαιώνεται.

Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ από τα πρώτα χρόνια της πορείας της κάνει συναυλίες στο εξωτερικό τραγουδώντας για τον απόδημο ελληνισμό.

Η προσωπική της ζωή

Το 1975 παντρεύτηκε το μουσικό Βαγγέλη Ξύδη και το 1976 γέννησε τον γιο τους Νίκο Ξύδη, γνωστό τραγουδοποιό και παραγωγό της ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας.

Χρόνια πολλά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM