Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Το λεβεντόπαιδο απ΄τον Πειραιά (pics-vids)

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε σαν σήμερα στις 29 Αυγούστου 1934 στο Πειραιά και απεβίωσε στις 8 Αυγούστου 2004 (69 ετών) από καρδιακή προσβολή.

Ο αγαπημένος ηθοποιός άφησε το στίγμα του σε μια ολόκληρη γενιά ηθοποιών αλλά και σε μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς στο θέατρο και ο απόλυτος σταρ στον κινηματογράφο.

Παιδικά Χρόνια

Ο Δημήτρης ήταν το τρίτο παιδί του Γιάννη Παπαμιχαήλ και το πρώτο με την δεύτερη του σύζυγο, Ελένη. Είχε έναν αδερφό, τον Στέλιο, και μια αδερφή, την Μαρία, από τον πρώτο γάμο του πατέρα του, καθώς και έναν αδερφό, τον Νίκο που γεννήθηκε μετά από αυτόν.

Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά. Οι γονείς του διηύθυναν ένα καφενείο στο οποίο συχνά βοηθούσε και ο ίδιος. Τα πρώτα του χρόνια στιγματίστηκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έζησε για περίπου δυο χρόνια στον τόπο καταγωγής των γονιών του το Κρανίδι, ύστερα από προτροπή τους, και αμέσως μετά το τέλος του πολέμου ξαναγύρισε στον Πειραιά.

Σταδιοδρομία

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ από τα εφηβικά του χρόνια είχε αποφασίσει ότι ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο. Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργία καθώς είχε κερδίσει μια υποτροφία στην Αγγλία.

Ωστόσο, το 1952 έδωσε κρυφά εισαγωγικές εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και τελικά πέρασε. Αυτή του η κίνηση όμως προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα του, ο οποίος τελικά συμφώνησε.

Αξιοθαύμαστο γεγονός αποτελεί ότι ο Παπαμιχαήλ, έφτανε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με τα πόδια από τον Πειραιά.

Στην Σχολή του Εθνικού, γνώρισε και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, μελλοντική σύζυγο και συνεργάτη του. Αποφοίτησε από το Εθνικό με βαθμό «Άριστα». Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο «Γλάρο» του Τσέχωφ και ακολούθησε ο ρόλος του Πολύδωρου στην Εκάβη του Ευριπίδη το 1955.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και από το 1962 συγκρότησε δικό του θίασο στο ελεύθερο θέατρο. Έπαιξε δίπλα στην Κυβέλη, την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Αλέξη Μινωτή. Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη το 1957.

Επίσης συμμετείχε σε μεγάλες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, όπως το Ποτέ την Κυριακή (1960) και Τα κόκκινα φανάρια (1963) ενώ ταινία σταθμός στην σταδιοδρομία του ήταν η ταινία Παπαφλέσσας (1971), που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία κόστισε 12.009.000 δραχμές.

 

Από το 1964 και για δέκα ολόκληρα χρόνια πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως συνθιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και σε δεκάδες ταινίες ως ζευγάρι, στον κινηματογράφο αλλά και στη ζωή.

Υπήρξε πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και πρόεδρος του συλλόγου ηθοποιών βορείου Ελλάδος.

Προσωπική Ζωή

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ νυμφεύθηκε δύο φορές. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, διατηρούσε σχέση με την ηθοποιό Δέσπω Διαμαντίδου.

Πρώτη του σύζυγος και μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του αποτέλεσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Γνωρίζοντας την στην αίθουσα αναμονής του Εθνικού Θεάτρου, όπου και οι δύο βρίσκονταν για να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις, ο γάμος του μαζί της ήταν γεμάτος συγκρούσεις αλλά αποτελεί, εάν όχι τον μεγαλύτερο, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους και γεμάτο πάθος γάμους στον ελληνικό χώρο του θεάματος.

Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1965. Μαζί ανέβασαν πολλά έργα στο θέατρο και έκαναν πολλές ταινίες, από τις πιο γνωστές και αγαπητές στο ευρύ κοινό είναι «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Αστέρω», «Μανταλένα», «Η Αλίκη στο Ναυτικό» και πολλές άλλες. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν έναν γιο, τον Γιάννη. Ύστερα από δέκα χρόνια γάμου το ζευγάρι χώρισε το 1975, αλλά επανενώθηκαν καλλιτεχνικά ξανά το 1983.

Στη συνέχεια νυμφεύθηκε τη Νανά Ειλικρινή, με την οποία χώρισαν το 1990. Σύντροφος του υπήρξε και η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα. Τελευταία σύντροφος της ζωής του η ηθοποιός Νάντια Μουρούζη.

 

Εργογραφία

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

Το τελευταίο ψέμα

Η θεία απ' το Σικάγο

Δύο αγάπες δύο κόσμοι

Η κυρά μας η μαμή

Αστέρω

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο

Mανταλένα

Το ραντεβού της Κυριακής

Ποτέ την Κυριακή

Η Αλίκη στο Ναυτικό

Χαμένα όνειρα

Ο θάνατος θα ξανάρθει

Εταιρεία θαυμάτων

Ο λουστράκος

Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο

Ποτέ δεν σε ξέχασα

Τα κόκκινα φανάρια

Χτυποκάρδια στο θρανίο

Το τεμπελόσκυλο

Αν έχεις τύχη

Μοντέρνα σταχτοπούτα

Ο νικητής

Περάστε την 1η του μηνός

Διπλοπενιές

Ο εξυπνάκιας

Η κόρη μου η σοσιαλίστρια

Αχ! αυτή η γυναίκα μου

Ανάμεσα σε δυο γυναίκες

Δημήτρη μου, Δημήτρη μου

Το πιο λαμπρό αστέρι

Η αγάπη μας

Το κορίτσι του λούνα παρκ

Η αρχόντισσα και ο αλήτης

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά

Το λεβεντόπαιδο

Η νεράιδα και το παλικάρι

Ο παραμυθάς

Υπολοχαγός Νατάσα

Παπαφλέσσας

Η Αλίκη δικτάτωρ

Ιπποκράτης και δημοκρατία

Ως την τελευταία στιγμή

Εραστές του ονείρου

Κραυγή γυναικών

Πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Αγριες κότες

Προς την ελευθερία


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM